Mircea Eliade - Mai multe feluri de a pierde timpul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Liceu

vRareori traiesti mai surprinzator, mai fertil ca atunci cand iti pierzi timpul. De fapt, numai atunci poti asculta cu adevarat; alta data, asculti numai ca sa dai replica, sau ca sa completezi o informatie. Spuneam ca daca anumite adevaruri simple nu circula si nu nutresc viata contemporana, aceasta se datoreste in buna parte faptului ca nimeni nu te asculta, nimeni nu isi pierde timpul, ci toti [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea Eliade - Mai multe feluri de a pierde timpul

vRareori traiesti mai surprinzator, mai fertil ca atunci cand iti pierzi timpul. De fapt, numai atunci poti asculta cu adevarat; alta data, asculti numai ca sa dai replica, sau ca sa completezi o informatie. Spuneam ca daca anumite adevaruri simple nu circula si nu nutresc viata contemporana, aceasta se datoreste in buna parte faptului ca nimeni nu te asculta, nimeni nu isi pierde timpul, ci toti vin pregatiti pentru raspuns, toti iti interpreteaza spusele cum vor ei, toti stiu mai dinainte ce se afla in tine si cum gandesti tu.

Oamenii nu stiu sa se asculte unii pe altii, de aceea se cunosc atat de putin. Ar trebui sa avem, cel putin cateva clipe, o mare indoiala in fata oricarui om; poate acel om ascunde o tragedie sau poate traieste un miracol, cine stie? Dar cel care nu stie sa-si piarda timpul activeaza intotdeauna automat; ii stimulezi cutare sentiment, capeti o formula; ii redestepti cutare asociatie de idei, capeti alta formula. Dar miracolul tau, viata ta - unde este? Oamenilor acestora grabiti, care stiu intotdeauna mai inainte si mai mult decat tine, le scapa tocmai esentialul; trairea ta autonoma, creatia ta.

Ei nu stiu sa-si piarda timpul, nu pot lasa viata sa curga prin ei, cu toate revelatiile si miracolele sale.Dupa cum masoara timpul cu ceasornicul si incearca sa si-l piarda printr-o pseudoactivitate distractiva - tot asa cunosc oamenii printr-un sistem exterior, de cadrane si cifre. Vei intelege aceasta cand ii vei asculta vorbindu-ti despre tine insuti; iti vor spune atatea lucruri logice, atatea teorii justificate - si le va scapa tocmai ceea ce e mai semnificativ, mai personal si mai pretios. Probabil ca niciodata n-au stiut sa te asculte cu adevarat.

Pierderea de timp - iar nu consumarea sterila a timpului - are aceasta mare virtute ca iti deschide larg portile intelegerii vii, ale intelegerii concrete. Cand iti pierzi cu adevarat timpul, cand te abandonezi intamplarilor sau oamenilor, nefacand nimic altceva decat sa asculti si sa privesti realitatea in fata - atunci ti se descopera lucruri pe care in nici un chip nu le puteai afla altminteri. Trebuie sa ne invatam sa nu ne mai fie spaima de timp; sa nu mai traim sub obsesia lui. Trebuie sa ne invatam sa scoatem cat mai mult din timpul nostru dedicat muncii - dar de asemenea trebuie sa desprindem si arta de a ne pierde bine timpul pe care il avem liber.

Noi ne repezim indata la distractii, la amuzamente, la acele pseudoactivitati care ne ajuta sa omoram timpul. In afara de odihna mentala - si aceea aproximativa - nu profitam cu nimic de pe urma acestei complicate consumari de timp.Am vazut odata intr-o mare biblioteca un om care sta la masa, cu o foaie de hartie si un creion dinainte, fara sa faca nimic. In jurul lui se aflau zeci de oameni ocupati, cu maldare de carti pe masa, cu fise, notite, caiete si coli scrise. Toti lucrau, toti erau antrenati in acea lectura patimasa care consuma vertiginos timpul. Numai omul meu nu facea nimic.

Nu facea nimic - dar nici nu visa. Se juca usor cu creionul pe hartie, desena din cand in cand un cerc, un patrat - apoi isi lasa privirile sa pluteasca deasupra salii. A facut lucrul acesta cateva ceasuri la rand. Nu era nici obosit, nici plictisit. Isi pierdea pur si simplu timpul, atent totusi la oamenii din jurul lui, atent la viata care curgea langa el. Am avut atunci impresia ca omul acela era un mare intelept. L-am cunoscut cu cateva zile in urma, si mi-am dat seama ca nu ma inselasem. Era intr-adevar un intelept, unul care intelegea adanc oamenii.

In acele ceasuri pe care el le pierdea jucandu-se cu creionul pe hartie sau privind studentii si eruditii din jurul lui - in acele ceasuri pe care le pierdea cu o atat de mare arta, el nu urmarea nici un gand si nici nu se lasa dus de un film mintal, de un sir automat de imagini. Omul lasa ca toate acele figuri, ticuri, gesturi si cuvinte din jurul lui sa se apropie, sa intre firesc in sfera constiintei lui. Primea totul fara sa incerce vreo clasificare, vreo vamuire. Probabil ca renuntase - pentru acele ceasuri de timp pierdut - la toate certitudinile lui, la toate rigorile lui mentale. De aceea, nu respingea nimic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.