Mircea Eliade - La tiganci

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Opera s-a, creata de-a lungul a sase decenii, cuprinde nuvele, romane("Isabelle si apele diavolului" - (1929), "Maitreyi"- (1933), "Maitreyi" si "Santier"), piese de teatru, literatura memorialistica, lucrari de indianistica, mitologie, folclor, etnografie, sociologie, antropologie, studii de istorie a religiilor("Tratat de istorie a religiilor" - Paris, (1949) si "Istoria credintelor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea Eliade - La tiganci

Opera s-a, creata de-a lungul a sase decenii, cuprinde nuvele, romane("Isabelle si apele diavolului" - (1929), "Maitreyi"- (1933), "Maitreyi" si "Santier"), piese de teatru, literatura memorialistica, lucrari de indianistica, mitologie, folclor, etnografie, sociologie, antropologie, studii de istorie a religiilor("Tratat de istorie a religiilor" - Paris, (1949) si "Istoria credintelor si ideilor religioase").

Conceputa la Paris in 1859, nuvela intitulata "La tiganci" se incadreaza in suita literaturii fantastice care continua traditia unui fantastic romanesc regasit in basme: proza eminesciana ("Sarmanul Dionis") si in povestirile lui Caragiale ("La hanul lui Monjoala").
Opera este o nuvela fantastica, deoarece indentificam caracteristici ale acestei specii literare: prezenta lumii reala si ireale, alternanta profansacru, drumul initiatic al personajului, prezenta miturilor, a cifrelor simbolice evidentiate treptat de catre autor.

Nuvela este alcatuita din opt episoade. Ea evoca mitul iesirii din timp(mitul timpului ireversibil), mitul labirintului, al camuflarii sacrului in profan, mitul eroticului, mitul logosului si mitul mortii. Opera stabileste firul epic in Bucuresti in perioada interbelica profesorul de pian, Gavrilescu, se intoarce de la lectia predata nepoatei doamnei Voitinovici. Se urca in tramvai, asculta conversatia calatorilor in legatura cu spatiul cunoscut in Bucuresti prin numele de "La tiganci". Gavrilescu isi aminteste ca a uitat partiturile la eleva sa si coboara din tramvai pentru a se intoarce.

Caldura este tot mai mare, mintea este lenesa, iar eroul se simte tot mai molesit exclamand: "Gavrilescule, atentie, parca ai inceput sa imbatranesti, te ramolesti, iti pierzi memoria...".
Ca hipnotizat, eroul se trezeste in zona atat de atragatoare, intr-un spatiu umbros si racoros unde incepe, de fapt, secvanta irealului. Este intampinat de o batrana care ii cere 300 de lei, prezenta ce poate fi interpretata cu a cerberului care preia lumea mortilor. Apar apoi trei fete frumoase, numarul lor fiind cifra fatidica fundamentala a universului, cifra pe care se construiesc si basmele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.