Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.58

nivel: Facultate

Desi la liceu fusese coleg cu fratii Acterian, Noica sau Mihail Polihroniade, obsesia "generatiei" si primele semne ale unei orientari politice au aparut mai tirziu. Capitala a fost, bineinteles, intilnirea cu Nae Ionescu, profesorul religios si disident in raport cu mainstream-ul respectabil de inspiratie maioresciana de la Facultatea de Filosofie din Bucuresti: P. P. Negulescu, Radulescu-Motru, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea Eliade

Desi la liceu fusese coleg cu fratii Acterian, Noica sau Mihail Polihroniade, obsesia "generatiei" si primele semne ale unei orientari politice au aparut mai tirziu. Capitala a fost, bineinteles, intilnirea cu Nae Ionescu, profesorul religios si disident in raport cu mainstream-ul respectabil de inspiratie maioresciana de la Facultatea de Filosofie din Bucuresti: P. P. Negulescu, Radulescu-Motru, Tudor Vianu, Dimitrie Gusti.

Influenta si carisma figurii faustice a viitorului ideolog legionar au cristalizat, desigur, elemente deja prezente atit in "spiritul timpului", cit si in propria evolutie intelectuala a lui Eliade. Ambianta invita, intr-adevar, la antisemitism un lucru mai putin cunoscut este ca, inca din 1922, studentii de la Bucuresti, aflati in greva, au respins organizarea unor subscriptii publice pentru propria lor ajutorare financiara, conditionind-o de adoptarea unor legi de tip "numerus clausus", care sa limiteze accesul evreilor in universitati.

Anul 1928 aduce schimbari importante in viata lui Eliade. Este momentul de inceput al carierei sale publicistice, pe care nu a abandonat-o decit odata cu plecarea sa din Romania, in 1940. Omul de presa Pamfil Seicaru ii remarcase anumite recenzii incisive aparute in gazete universitare si il invita sa scrie la "Cuvintul", un ziar la care colabora si Nae Ionescu si care practica un limbaj violent in ton cu epoca.

In acelasi an se cristalizeaza in spatiul public ideea ca a aparut o noua generatie de tineri intelectuali romani, grupati mai tirziu in jurul asociatiei culturale "Criterion" si al caror lider este chiar Eliade, autorul manifestului "Itinerariu spiritual". In sfirsit, tot in 1928, interesul sau pentru religie, potentat de apetitul pentru mistica al originalului profesor de logica Nae Ionescu, il determina sa plece in prima "calatorie initiatica" in India, incheiata cu o teza de doctorat despre yoga.

Incepind din acest punct, Florin Turcanu urmareste cu minutiozitate evolutia lui Eliade atit in plan politic, culminind cu inscrierea in Garda de Fier, la inceputul lui 1937, cit si in plan intelectual si literar. Relatia complexa de interdependenta dintre aceste dimensiuni, in principiu autonome, ale vietii lui Eliade este intens problematizata in carte si formeaza, de fapt, miezul acesteia. In joc este, evident, spinoasa intrebare daca si in ce masura opera profesorului si a scriitorului sint marcate de spectrul angajamentului ideologic al legionarului.

Echilibrul, obiectivitatea si perspicacitatea istoricului il feresc pe Turcanu de cele doua raspunsuri simpliste si diametral opuse la aceasta intrebare "opera lui Eliade este radical si integral viciata de fascismul sau niciodata retractat si, dimpotriva, "cartile intelectualului nu au nimic in comun cu pozitiile sale politice, de care pot fi pe deplin separate". Mai degraba decit o transare brutala a dilemei, elegantul biograf alege o atentie la detaliu, la ambiguitatile morale care s-au dovedit fecunde in plan intelectual si la idealurile spirituale care au ingaduit eclipsa morala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.