Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.11

nivel: Liceu

Mircea Eliade a trăit în perioada 1907-1986. S-a născut în Bucureşti, la 9 martie, ca fiind al doilea fiu al căpitanului de infanterie Gheorghe Eliade şi al Ioanei Eliade, născută Stoenescu. Familia tatălui purta iniţial numele de Ieremia şi era originară din Tecuci; dinspre mamă provenea dintr-o familie de negustori din sudul ţă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea Eliade

Mircea Eliade a trăit în perioada 1907-1986. S-a născut în Bucureşti, la 9 martie, ca fiind al doilea fiu al căpitanului de infanterie Gheorghe Eliade şi al Ioanei Eliade, născută Stoenescu. Familia tatălui purta iniţial numele de Ieremia şi era originară din Tecuci; dinspre mamă provenea dintr-o familie de negustori din sudul ţării.

Vorbind despre obârşia sa scriitorul nota în Memorii : ,, ... îmi plăcea să mă ştiu descinzând dintr-o familie de răzeşi moldoveni şi un hangiu de la Dunăre sau de la Olt.Tatăl bunicului din Tecuci fusese răzeş şi mă mândream că eram doar a treia generaţie de la opinci, că, deşi născut şi crescut la oraş, eram încă atât de aproape de talpa ţării".

Copilăria şi-a petrecut-o la Râmnicu Sărat, Cernavodă şi Bucureşti, localităţi în care tatăl său era mutat cu garnizoana. După absolvirea şcolii primare de pe strada Mântuleasa, este admis la Liceul,,Spiru Haret"unde, la sfârşitul primului an este ameninţat cu repetenţia, din pricina corigenţelor la limba română, franceză şi germană, şi este salvat în ultimul moment, prin intervenţia profesorului de Ştiinţele naturale, care-l considera cel mai bun elev al clasei.

După terminarea Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti (1928)trimite o cerere de bursă pentru studii de filosofie orientală în India, maharajahului Manindra Chandra Nandy de Kassimbazar. Va obţine bursa şi va studia cu ilustrul istoric al filosofiei indiene Surendranath Dasgupta sanscrita şi filosofia hindusă. O vreme va locui în casa profesorului său din cartierul Bhowanipore, unde o cunoaşte pe fiica acestuia, pe Maitreyi, de care se va îndrăgosti. Experienţa de viaţă trăită în casa lui Dasgupta, va constitui punctul de plecare al romanului ce va fi publicat în 1933.

Opera lui cuprinde o serie de romane cum ar fi: romanul de debut Romanul adolescentului miop din care au apărut în 1927-1928 câteva fragmente în Cuvântul, Universul literar şi Viaţa literară. Acest roman există în cinci-şase versiuni, din păcate incomplete. Început în mai 1921, se numea iniţial Jurnalul unui om sucit , în clasa a VI-a titlul devenise Romanul unui om sucit pentru ca forma definitivă, redactată în 1925, să fie Romanul adolescentului miop.

Alte romane cum ar fi: Isabel şi apele diavolului (1930), Maitreyi (1933), Întoarcerea din rai şi Lumina ce se stinge ( 1934), Şantier şi Huliganii I,II (1935), Domnişoara Cristina , Nuntă în cer (1936), Şarpele (1937), Secretul doctorului Honigberger (1940). Pe lângă romane mai publică şi volume de nuvele cum ar fi: Nuvele ( 1963), Pe strada Mântuleasa (1969), În curte la Dionis (1978), etc.
Din 1976 începe publicarea în trei volume a operei sale capitale Istoria credinţelor şi ideilor religioase. Cu această lucrare se impune definitiv între savanţii secolului al XX-lea.

Personalitate culturală unanim recunoscută, Eliade, a fost membru a numeroase societăţi culturale şi membru al academiilor americană, britanică, austriacă, belgiană. Totodată i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către universităţile: Yale, La Plata,Loyola,Chicago,Colegiul din Boston,Colegiul Law la Salle Philadelphia, Colegiul Oberlin,Lancaster,Sorbona,Washington. Academia Franceză I-a acordat premiul Bordin pentru Istoria credinţelor şi ideilor religioase, iar statul francez Legiunea de onoare. În 1986, Eliade moare la Chicago.

Prin vastitatea preocupărilor şi valoarea creaţiei, Mircea Eliade aminteşte de Dimitrie Cantemir, I.H.Rădulescu, Mihai Eminescu, Bogdan-Petriceicu Hasdeu, fiind spiritul românesc care a pătruns cel mai adânc în literatura universală. Eliade a fost considerat încă din tinereţe ca fiind ,, şeful noii generaţii" din care făceau parte: Emil Cioran, Constantin Noica, Eugen Ionescu, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea etc.

Privită în ansamblu, opera lui Eliade impresionează prin complexitate, profunzime şi unitate. Alături de Iorga,Eliade este cel mai prodigios cărturar al nostru, indiscutabil, românul cel mai cunoscut din lume. Ceea ce spunea el despre Hasdeu în 1937, poate fi propriul său portret spiritual: ,,Mintea lui uriaşă a străbătut toată întinderea cunoaşterii omeneşti. Într-un secol bântuit de pozitivism şi de searbăda specialitate- Hasdeu a avut destul geniu şi destulă putere de muncă pentru a nu se mulţumi să rămână numai literat sau un istoric, un filolog sau un folclorist.El a vrut să cunoasă totul- şi să cunoască bine."

Venind printre primii cu o problematică de tip existenţialist, impune încă de la început o nouă viziune a romanului românesc. Varietatea subiectelor insolite din eseuri se revarsă în mod firesc în romane, de la probleme de orientalistică, la eros, moarte, modă, viaţă sexuală, literatură, mitologie, totul bazat pe o trăire autentică, singurul mod de cunoaştere a vieţii.

Scriitorul pledează pentru o literatură a autenticităţii generate de experienţa trăită, scrisă într-un stil direct, neînflorit, apropiindu-se, astfel, de teoriile estetice ale lui Camil Petrescu. Primele romane au fost considerate de majoritatea comentatorilor ca fiind sub semnul influenţelor lui Andre Gide, chiar şi George Călinescu remarca în Istoria literaturii.... că ,, Mircea Eliade este cea mai integrală şi servilă întrupare a gide-ismului în literatura noastră."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.