Miorita si specificul national

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.75

nivel: Liceu

Ideea o regasim si in discursul calinescian despre “specificul national” (1941), intr-o sin¬teza a argumentelor geografice, istorice si a straturilor culturale: “… popoarele stravechi se caracterizeaza prin civilizatie pastorala, prin retragerea la munte, de unde pot privi si ocoli invaziile, printr-o fata brazdata de vānturile alpine, de experienta milenara, printr-un och[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miorita si specificul national

Ideea o regasim si in discursul calinescian despre “specificul national” (1941), intr-o sin¬teza a argumentelor geografice, istorice si a straturilor culturale: “… popoarele stravechi se caracterizeaza prin civilizatie pastorala, prin retragerea la munte, de unde pot privi si ocoli invaziile, printr-o fata brazdata de vānturile alpine, de experienta milenara, printr-un ochi patrunzator si neclintit de vultur, prin mutenie. Popoarele noi, migrante, sunt dimpotriva zgo¬motoase, gesticulante si au o vadita predilectie spre «civilizatie». (…) Englezii fug bucurosi la tara. Regresiunea spre sat e o trasatura a raselor vechi.

(…) Noi nu suntem primitivi, ci batrāni”. (G. Calinescu, Specificul national, in Istoria literaturii…, Editura Minerva, p. 975).
Miorita contine ele¬mente revendicabile unui strat preindoeuropean. Civilizatia pas¬to¬rala si muntele, satul traditional, aerul cariat al preistoriei, ansamblul unor mituri stravechi – sunt pilonii unei constiinte milenare, recunoscuti ca atare de cei de-o seama. Reverberatiile cāntecului mioritic n-au gasit ecou in structura spirituala si mentala a popoarelor din imprejurimi, aflate pe o alta frecventa de unda. Ba poate chiar l-au respins ca pe o grefa inco¬mpa¬ti¬bila.

Studiul contabilicesc al lui A. Fochi semnaleaza prezenta Mioritei, in fragmente sau texte alterate, in unele zone ce depasesc granitele administrative ale tarii: zona macedoneana, sārbeasca, moldoveneasca, ucraineana si maghiara. Dar s-a mentinut exclusiv in comunitatile vechi romānesti, supuse in timp procesului de asimilare etnica. In perioada romantica a folcloristicii, din secolul al XIX-lea, mai multi cercetatori romāni au strabatut aceste teritorii, realizānd mici monografii etno-folclorice care au demonstrat faptul ca ro¬mānii de aici reprezinta ramasitele unei comunitati cāndva compacte, devenind “insule” datorita granitelor miscatoare ale istoriei (v. Teodor Burada).

Miorita defineste mai mult decāt alte creatii folclorice romānesti aceasta con¬stiinta a vechimii, exprimānd-o intr-o formula plastica, rimata si insotita de melodie. Cāntecul venea sa certifice si sa intareasca un presentiment colectiv si chiar sa-l alimenteze in momentele de restriste.

De aceea Miorita este, in alti termeni, un “pat al lui Procust” dupa care poate fi masurata vechimea popoarelor. Cāntecul aduce la suprafata radacinile trecutului, constiinta vechimii si practica unor rituri. De aceea n-a depasit bariera sonica a altor culturi, asa cum s-a intāmplat cu un numar mare de materiale folclorice. A ramas un cāntec risipit in peste o mie de variante intr-un spatiu restrāns, in jurul Carpatilor. Miorita defineste specificul nostru national – o coordonata sine-qua-non a solidaritatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.