Miorita. Lucrari critice reprezentative

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Miorita. Lucrari critice reprezentative
Aron Densușianu (1837-1900), prin studiul Epopeea noastră pastorală (1895) , susține, la fel ca și Alecu Russo, că Miorița ar fi o epopee pastorală autohtonă. La ceaŹlaltă extremă se situează Duiliu Zamfirescu (1858-1922). În data de 16 mai 1909, acesta se produce în aula Academiei Române cu un celebru discurs, în care afirmă că „Miorița lui Ale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miorita. Lucrari critice reprezentative

Miorita. Lucrari critice reprezentative
Aron Densușianu (1837-1900), prin studiul Epopeea noastră pastorală (1895) , susține, la fel ca și Alecu Russo, că Miorița ar fi o epopee pastorală autohtonă. La ceaŹlaltă extremă se situează Duiliu Zamfirescu (1858-1922). În data de 16 mai 1909, acesta se produce în aula Academiei Române cu un celebru discurs, în care afirmă că „Miorița lui Alecsandri, ca născocire populară, este o imposibilitate”. Mult mai echiŹliŹbrat în aprecieri se dovedește istoricul Nicolae Iorga (1871-1940) prin volumul Balada populară română.

Originile și ciclurile ei (Vălenii de Munte, 1910), unde își expune punctul de vedere despre vechimea și modul în care a luat naștere Miorița.
O lucrare controversată publică Th. D. Speranția (1856-1929) în anul 1915, („MiŹorița și călușarii, urme de la daci” ) prin care lansează teza nespecificității națioŹnale a Mioriței, afirmând că de fapt balada este o rămășiță a unui cult cabiric.

Miorita. Lucrari critice reprezentative
În anul 1924, Dumitru Caracostea (1879-1964) publică, în Convorbiri literare, cea de-a doua parte a studiului Miorița în Moldova, Muntenia și Oltenia. ObiecŹțiile d-lui Densușianu. Totalizări, după ce, în 1915, publicase, în aceeași revistă, o lucrare ale cărei concluzii erau amendate de caracterul regional al cercetării („Miorița în MolŹdoŹva”) .
Din scrierile lui D. Caracostea răzbate prima sinteză ca urmare a cercetării motiŹvului mioritic în largi spații geografice. Astfel, el redactează o schiță genetică a Mioriței, în patru faze: cântec liric cu circulație independentă (testamentul), colindul transilvan, episoŹdul oii năzdrăvane, respectiv episodul maicii bătrâne și alegoria morții.

Tot el este cel care utilizează pentru prima dată termenul de testament al ciobanului. În linii mari, această teorie își va dovedi valabilitatea în timp, fapt confirmat și de concluziile fochiene.
O lucrare cu caracter monografic avea să apară în 1922-1923 sub semnătura lui Ovid Densușianu (1873-1938) – Viața păstorească în poezia noastră poŹpuŹlară , care reinterpretează întreg scenariul mioritic dintr-o perspectivă etnografică specific pastorală, punând accentul pe rivalitatea economică dintre ciobani, aflați pe drumurile de transŹhumanță. În anexele lucrării, autorul reunește 44 de texte mioritice deja publicate.

Miorita. Lucrari critice reprezentative
E foarte posibil ca ipoteza lui O. Densușianu să-l fi convins pe Mihail Sadoveanu (1880-1961) și să fi constituit o sugestie pentru tema romanului Baltagul (1930) care, se știe, pornește de la motivul din balada Miorița (relatând modul în care soția unui cioban ucis pe drumurile de transhumanță reușește să descopere crima și pe ucigași).
Un studiu apărut la Paris în 1925 – Le mort-mariage - une particularité du folklore balkanique – îl va situa pe autor (Ion Mușlea) în postura de precursor al cerŹcetării riturilor funerare ale tinerilor nelumiți, rit identificat în versiunea baladă a MioŹriței.

Atât C. Brăiloiu, cât și A. Fochi îi vor împărtăși fără rezerve exegeza.
Prima culegere masivă de folclor cuprinzând exclusiv texte mioritice avea să apaŹră în anul 1930, rod al expedițiilor folcloristului Ion Diaconu (1903-1984) – Ținutul Vrancei, I, București, Atelierele grafice Socec – și conține 91 de texte convorŹbiri (docuŹmentare) în transcriere diacritică, însoțite de note critice. Un an mai târziu, în 1931, H. Sanielevici (1875-1951) lansează o nouă teorie potrivit căreia „eroul Mioriței era un Zamolxis” .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.