Miorita

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Varianta cea mai cunoscuta a baladei a fost descoperita in Muntii Vrancei de Alecu Russo. Vasile Alecsandri i-a dat forma pe care o cunoastem astazi. Balada a fost publicata pentru prima data in 1850, in revista Bucovina, fiind inclusa apoi in culegerea Poezii poporale.
Cantecul batranesc "Miorita" a starnit, de-a lungul vremii, numeroase interpretari, adesea polemice. In ciuda acestor di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miorita

Varianta cea mai cunoscuta a baladei a fost descoperita in Muntii Vrancei de Alecu Russo. Vasile Alecsandri i-a dat forma pe care o cunoastem astazi. Balada a fost publicata pentru prima data in 1850, in revista Bucovina, fiind inclusa apoi in culegerea Poezii poporale.
Cantecul batranesc "Miorita" a starnit, de-a lungul vremii, numeroase interpretari, adesea polemice. In ciuda acestor diferente, specialistii au cazut de acord asupra faptului ca balada mai sus amintita reprezinta o sinteza a spiritualitatii romanesti.

Balada populara este opera epica in versuri, care prezinta o intamplare din trecutul indepartat, sub forma unor actiuni simple, iesite din comun la care participa personaje cu insusiri exceptionale.Balada "Miorita" se caracterizeaza printr-o structura extrem de simpla, imbinand trasaturile lirice cu cele epice si dramatice. Ca opera epica, actiunea se structureaza pe momentele subiectului: expozitiunea se fixeaza inca din primele randuri prin intermediul a doua metafore, simbolizand locul actiunii, un peisaj de o frumusete deosebita.

Sunt prezentate personajele: trei ciobani tineri care provin din regiuni diferite ale tarii. Actiunea este situata in timp prin faptul ca ea se petrece toamna, in momentul coborarii oilor la iernat. Intriga este reprezentata de complotul baciului vrancean si al celui ungurean pus la cale impotriva ciobanului moldovean. Mobilul conflictului il constituie bogatia celui din urma, invidiata de cei doi.

In desfaturarea actiunii este prezentata nelinistea baciului moldovean in ceea ce priveste comportamentul mioarei sale. Animalul nazdravan ii dezvaluie stapanului planul celor doi si il sfatuieste sa isi ia masuri de aparare. Partea ce urmeaza este de cea mai mare intindere, cuprinzand finalul desfasurarii actiunii si inceputul punctului culminant. Este pasajul de cel mai intens lirism din intreg cuprinsul baladei. Baciul moldovean isi prezinta dorintele testamentale si anticipeaza durerea pe care o va simti mama sa la disparitia fiului ei.
Punctul culminant nu apartine actiunii propriu-zise, ci este momentul de maxima concentrare lirica.

El include cautarile disperate ale maicutei batrane, careia mioara nazdravana ii ascunde faptul ca la nunta ciobanului "a cazut o stea". Mama indurerata realizeaza un portert tulburator fiului sau, vazut ca ideal de frumusete, pe care il contureaza apeland la elementele naturii. Moartea ciobanului ii va fi ascunsa mamei, prezentandu-se ca o nunta la al carei ceremonial au participat toate elementele naturii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.