Miorita

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.26

nivel: Gimnaziu

"Miorița" sintetizează o experiența de viata milenara, pentru a o ridica, prin transfigurare artistica la rang de valoare general-umana.

Datarea genezei baladei este de fapt imposibila, pentru ca ea este rezultatul unei contaminări succesive intre temele majore ale folclorului nostru.

Tema baladei "Miorița" o constituie o drama din viata păstoreasca, din timpul trans[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miorita

"Miorița" sintetizează o experiența de viata milenara, pentru a o ridica, prin transfigurare artistica la rang de valoare general-umana.

Datarea genezei baladei este de fapt imposibila, pentru ca ea este rezultatul unei contaminări succesive intre temele majore ale folclorului nostru.

Tema baladei "Miorița" o constituie o drama din viata păstoreasca, din timpul transhumantei.

Subiectul este simplu: conflictul se naște intre trei ciobani: "Unu-i moldovan/Unu-i ungurean/Si unu-i vrâncean". Cel moldovean, mai vrednic: "are oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/Si câini mai barbati". Ceilalți doi, cu sufletul cotropit de invidie, si-au pus in gând sa-l omoare pe cel moldovean.

O miorița năzdravana îl instiinteaza pe baci de complotul pus la cale. Se pune astfel in evidenta o prima semnificație a operei: înfruntarea dintre bine si rău. Deznodământul nu ne este cunoscut; nu știm daca ciobanul a fost omorât, dar ii cunoaștem gesturile, atitudinea, gândurile in fata morții.

Partea lirica, urmând celei epice, conține testamentul baciului si rugămintea adresata mioriței de a alina durerea maicutei sale.

Din întreaga poezie izbucnește năvalnic, ca un fluviu, vitalitatea dintotdeauna a omului din popor, dragostea oierului fata de îndeletnicirea sa, fața de arta, de viață, de natura și, mai ales, iubirea (filiala fat) pentru mama sa.

In structura compozițional a baladei se pot distinge doua mari parți: una epica, in care sunt narate faptele, si una lirica si dramatica, in care se exprima gândurile si sentimentele ciobanasului aflat in fata morții.
Motivele fundamentale pe care se sprijină balada sunt:
1o motivul transhumantei
2o motivul complotului
3o motivul mioarei năzdravane
4o motivul testamentului
5o motivul maicutei bătrâne
6o motivul alegoriei moarte-nunta
In text, cele sase motive se distribuie in trei parți. Prima parte corespunde motivelor transhumantei si complotului, cea de-a doua aparține celui de-al treilea motiv, iar ultima parte celor trei motive finale. Cele trei parți sunt legate sintactic prin conjuncțiile "dar" si "iar" cu valoare adversativa sau copulativa.
Prima parte, o adevărata expozițiune, are un caracter epic, ce reprezintă imaginea cadrului natural in care se succed faptele. Astfel, personajele sunt plasate in spațiul romanesc, intr-o atmosfera de calm si seninătate specifica începuturilor. Metaforele ne introduc intr-o natura de basm, intr-un loc al fericirii in care pastorul se simte liniștit.

Ciobanii sunt prezentați vag la început, fiind incadrati in coordonatele spatio-temporale cărora aparțin, pentru ca din primele versuri se deduce si timpul desfasurarii acțiunii. E toamna, târziu, când turmele coboară la iernat, intr-o mișcare mereu repetata numita transhumanta.

In secvența următoare, epicul devine întunecat de gravitatea complotului. Echilibrul se strica. Se creaza un contrast puternic intre atmosfera paradisiaca din primul tablou si dramatismul situației, sugerat de complot-intriga.

Hotărârea de omor este determinata de cauze economice, de invidia determinata de averea mai mare a ciobanului moldovean, care e mai "ortoman". Faptele cu valoare informativa sunt enumerate cu o detașare obiectiva. Poetul anonim se abate de la acest ton o singura data când, printr-un dativ etic ("ca sa mi-l omoare"), marchează participarea sa afectiva la cele relatate, dar si dramatismul situației in care se afla ciobanasul.

Partea a doua a baladei, desfasurarea, este dramatica in totalitate ca urmare a comportamentului mioriței.
Autorul stăruie mai întâi asupra neliniștii oii năzdravane, evidențiind zbuciumul ei puternic si rău prevestitor "Dar cea miorița/Cu lâna plavita/De trei zile-ncoace/Gura nu-i mai tace/Iarba nu-i mai place". Dramaticul are acum ca modalitate fundamentala de expresie dialogul. Prin dialog se releva relația strânsa dintre animalul credincios si stăpân, reciprocitatea sentimentelor dintre ei, perfecta armonie dintre om si profesiunea sa.

Acum intervine elementul fabulos, de basm, prin personificarea mioarei, ce ii aduce la cunostinta ciobanului hotărârea de omor. Tensiunea dramatica este gradata. Printr-un limbaj afectiv, oița isi indeamna stăpânul: "Da-ti oile-ncoace" sau "Iți cheamă s-un cane". Complotul este comunicat abia la sfarsit, cu grija de a nu speria: "Ca l-apus de soare/Vreau sa mi
te-omoare". Autorul popular utilizează diminutivele exclusiv in momentele de mare intensitate lirica ("bolnăvioara", "fluieraș", "draguta", "ciobănel"), pentru a spori substanța dramatica a baladei.

Răspunsul baciului, construit in partea a trei a baladei, da contur confruntării omului cu moartea, capacitatii acestuia de a pătrunde tainele universului. Acum se structurează motivul testamentuluisi al alegoriei moarte-nunta.

De aici încolo, creatorul popular convertește totul intr-un emoționant monolog liric, prin care ciobanasul isi exprima ultimele dorințe înaintea presupusei morți.

Sentimentul de profunda dragoste fata de viata este oglindit de atașamentul fata de îndeletnicirea sa. Ciobanul nu isi poate imagina despartirea, chiar si după moarte, de stana, oile sau câinii săi.
Folosirea paralelismului, evidenta in pasajul fluierelor, este un procedeu caracteristic întregii poezii folclorice. Stihurile sunt acum un fel de refrene, laitmotive ce apar la intervale egale, puse in evidenta anaforica (repetarea unor cuvinte la începutul versurilor) a diminutivului "fluieraș" si a adverbului "mult".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.