Minulescu - histrionismul personalitatii si mastile textului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Simbolismul s-a vrut si ne apare azi ca o estetica omogena, chiar daca au existat atatea scoli si tot atatea diferentieri doctrinare. Plictiseala surda si fara motiv, nostalgia la fel de nemotivata sunt alimentate de o existenta, in general golita de evenimente.
Cand poetul spune: "Sunt obosit, desi nu vin din lupta / Si-o trist, o trist, desi fara motiv" , banuim ca starile vagi prin care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Minulescu - histrionismul personalitatii si mastile textului

Simbolismul s-a vrut si ne apare azi ca o estetica omogena, chiar daca au existat atatea scoli si tot atatea diferentieri doctrinare. Plictiseala surda si fara motiv, nostalgia la fel de nemotivata sunt alimentate de o existenta, in general golita de evenimente.
Cand poetul spune: "Sunt obosit, desi nu vin din lupta / Si-o trist, o trist, desi fara motiv" , banuim ca starile vagi prin care se manifesta disconfortul psihic sunt rezultanta acestei dezactivari a existentei, transpuse in plan literar printr-o denarativizare.

Spatiul poeziei lui Minulescu este, dimpotriva, dinamizat, chiar daca in multe cazuri actiunile sunt pur alegorice. Alegorismul in sine este un procedeu ce tine de estetica clasicismului, in toate manifestarile sale - de la cel antic si pana la neo-clasicismele secolului XX. Exista poezii in care Minulescu alegorizeaza in maniera serioasa a clasicilor si a romanticilor (de pilda in "Romanta cheii") si sunt texte in care alegorismul apare subminat - fie prin supralicitare, fie prin bagatelizare.

In poezii ca "Octombre", "Romanta fara muzica", sau "Crepuscul la Tomis", elementele ce tin de reprezentarile Antichitatii constituie doar un decor si sunt amestecate cu elemente moderne (uneori strident moderne) pentru a-si potenta reciproc efectul. Pentru omul modern, cel care a inlocuit prestigiul predicilor religioase si al Bibliei cu influienta articolului de presa, este firesc sa traiasca in orizontul faptului divers. De aceea clopotele celor trei sute de biserici nu mai suna, dovedind inutilitatea locasurilor de cult, iar poetul isi intituleaza volumele "Liturghii profane" sau "Strofe pentru faptele diverse".

Desacralizarea lumii se asociaza fie cu bagatelizarea simbolurilor prestigioase, fie cu supralicitarera banalului, a detaliului si a nesemnificativului. Parodierea antreneaza in felul acesta doua mecanisme complementare, ce asigura "insolitarea" viziunii - prin inversarea practicilor gemiotice traditionale. Daca misterul, de pilda, reprezinta un punct forte al esteticii simboliste (ca si al romantismului gotic), Minulescu imagineaza desfasurari de imagini macabre pe care le ingroasa grotesc. Scena terifianta din "Fat-frumos din Lacrima", in care Eminescu descria exodul scheletelor catre luna isi gaseste o replica parodica in "Pelerinii mortii".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.