Minoritatea

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu privire la minorii care raspund penal, noul Cod penal prevede un sistem sanctionator special, format din masuri educative neprivative de libertate si masuri educative privative de libertate.
Codul penal in vigoare prevede, pentru minorii care raspund penal, un sistem sanctionator special, format din masuri educative si pedepse, ambele categorii de sanctiuni avand caracterul de s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Minoritatea

Cu privire la minorii care raspund penal, noul Cod penal prevede un sistem sanctionator special, format din masuri educative neprivative de libertate si masuri educative privative de libertate.
Codul penal in vigoare prevede, pentru minorii care raspund penal, un sistem sanctionator special, format din masuri educative si pedepse, ambele categorii de sanctiuni avand caracterul de sanctiuni de drept penal. Astfel, art. 100 din Codul penal in vigoare prevede in alin. (1) ca fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa.

La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectualasi morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de orice alte elemente de natura sacaracterizeze persoana minorului. In alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.

Masurile educative care se pot lua fata de infractorii minori, prevazute in Codul penal in vigoare, sunt: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare si internarea intr-un institut medical-educativ (art. 101). Primele trei masuri sunt prevazute in ordinea gravitatii lor, de la simpla dojana pana la privarea de libertate. Ultima are un caracter special si complex, avand nu numai caracter de masura educativa privativade libertate, dar si de masura de tratament medical. In art. 109 din Codul penal in vigoare se prevede ca pedepsele ce se pot aplica minorului sunt inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savarsita.

Limitele pedepselor se reduc la jumatate. In urma reducerii, in nici un caz minimul pedepsei nu va depasi 5 ani. Nu se aplica minorilor pedeapsa detentiunii pe viata; cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoarea de la 5 la 20 de ani. De asemenea, nu se aplica minorilor pedepsele complementare, iar condamnarile pronuntate pentru infractiunile comise in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi, o astfel de condamnare neputand constitui prim termen al recidivei.

Spre deosebire de actualul Cod penal, care prevede ca fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori se poate aplica o pedeapsa, noul Cod penal prevede drept consecinta a raspunderii penale a minorilor doar luarea unor masuri educative, fie privative, fie neprivative de libertate. Astfel, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate [art. 114 alin. (1) noul Cod penal]. Masuri educative privative de libertate se pot lua fata de infractorul minor in urmatoarele cazuri:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.