Miniatura instrumentala

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.64

nivel: Liceu

Menuetul este una din miscarile facultative ale unei suite instrumentale, inserat de obicei dupa sarabanda si inainte de giga. Are o forma tripartita, cu o sectiune principala care precede si urmeaza unui trio, numit astfel pentru ca initial era executat de trei instrumente soliste.

Adesea este dublat, cu repetitia primului menuet, fara repriza, dupa cel de-al doilea, ambii avand t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miniatura instrumentala

Menuetul este una din miscarile facultative ale unei suite instrumentale, inserat de obicei dupa sarabanda si inainte de giga. Are o forma tripartita, cu o sectiune principala care precede si urmeaza unui trio, numit astfel pentru ca initial era executat de trei instrumente soliste.

Adesea este dublat, cu repetitia primului menuet, fara repriza, dupa cel de-al doilea, ambii avand teme inrudite.In perioada baroca, menuetul a fost introdus in suita de catre Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Haendel, dar cunoaste o larga raspandire in special in perioada clasica vieneza. In 1750, Johann Stamitz din Scoala de la Mannheim introduce menuetul ca parte a III-a a unei simfonii. Acest procedeu este preluat de Joseph Haydn si Wolfgang Amadeus Mozart.

Incepand cu Simfonia a Treia ("Eroica"), Ludwig van Beethoven inlocueste menuetul cu miscarea ceva mai viguroasa de scherzo.Preludiu - Piesa liber conceputa, nelegata de canoane muzicale, executata inaintea unei suite, unei fugi sau unui coral gregorianic.CLASICIMUL:Izvorul inspiratiei clasicismului a fost Antichitatea greaca, chiar orientala, nu eroi ai prezentului.

Estetica clasica tinde spre simplitatea si claritatea expresiei, spre logica tratarii temelor, evitand contrastele puternice si excesele detaliilor, universul fiind considerat un tot armonios. Daca legea echilibrului si a armoniei (concentrata in numarul de aur) sta la baza constructiei monumentelor arhitectonice, actiunea lucrarilor dramatice urmeaza regula celor trei unitati: de loc, de timp si de spatiu. Tematica creatiilor dramatice trebuia sa fie unitara, desfasurata in acelasi loc si pe parcursul unei zile.

Fundamentata pe rationalismul cartezian si pe reminiscente ale Renasterii, estetica clasica a fost determinata si de conditiile spirituale impuse de curte. Prevala perfectiunea formei, echilibrul mijloacelor de expresie si cultul virtutii, dar existau si unele note artificiale si retorice, tipice spiritului curtean. In muzica, opera seria napolitana, operele lui Rameau raspund cerintelor esteticii clasice, dar cea mai clasica ramane opera lui Gluck. Ca efect al spiritului rationalist, in opera sa se resimte expresia minutios elaborata pentru a corespunde sensului textului.

Noul stil clasic aduce ritmuri ordonate si simetria patrata (principiul frazelor de patru masuri), o melodica izvorata din armonia consonanta si o imbogatire armonica si timbrala. Contrastele dramatice se reconciliaza intr-un demers sintetic, prevaland claritatea tematica si perfectiunea formei. Coborarea personajelor operei din sfera miturilor in cea a realitatii va presupune schimbarea temperaturii emotionale, de la patosul retinut la cel al sinceritatii.

Genurile clasice - sonata, simfonia, cvartetul, concertul - trec de la expresia si functia de divertisment la adancirea expresiei cu ajutorul variatelor procedee dezvoltatoare.Notiunea de clasic si clasicism, folosita in mod curent in limbajul muzicologic, are mai multe intelesuri. Termenul de clasic poate fi intrebuintat ca epitet pentru un autor, un gen, o creatie sau o interpretare, ce pot fi luate ca model de catre posteritate, indiferent carei epoci ii apartin.

Astfel, poemele lui Liszt sunt exemple clasice ale genului poem simfonic, dupa cum operele lui Wagner sunt exemple clasice ale dramei muzicale romantice. La fel, Chopin este clasic al nocturnei, iar J. Strauss clasic al valsului, desi in creatia acestor compozitori nu gasim trasaturi stilistice clasice si nici nu apartin epocii clasice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.