Mini proiect de mediu- Vulcanii Noroiosi

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.05

nivel: Liceu

Relief: la marginea satului Berca exista un platou argilo-nisipos care a rezultat din slabe eruptii noroioase.La cca. 10 km,pe stānga drumului pietruit,se afla platoul Pāclele Mici, unde exista cel mai mare numar de vulcani ce au conuri,cratere cu dimensiuni extrem de variate, precum si o morfologie complexa , rezultata pe de o parte din acumularea noroiului, iar pe de alta parte, din siroirea ape[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mini proiect de mediu- Vulcanii Noroiosi

Relief: la marginea satului Berca exista un platou argilo-nisipos care a rezultat din slabe eruptii noroioase.La cca. 10 km,pe stānga drumului pietruit,se afla platoul Pāclele Mici, unde exista cel mai mare numar de vulcani ce au conuri,cratere cu dimensiuni extrem de variate, precum si o morfologie complexa , rezultata pe de o parte din acumularea noroiului, iar pe de alta parte, din siroirea apei de ploaie.Repartitia acestora este neuniforma ,distingāndu-se cel putin trei situatii.

Īn est exista un sector de platou nisipo-argilos relativ neted ,slab fragmentat ,pe care activitatile vulcanice au īncetat sau sunt extrem de reduse.Īn centru si vest se afla sectorul cu cel mai mare numar de conuri de noroi ce apar sub formele de grupari de 3-5 vulcani cu īnaltimi de 2-8m ,cu cratere ce au diametre de 10-100cm din care iese noroi vāscos ,care se scurge sub forma de limbi ce ating lungimi de 20-50cm.

Daca īn jurul craterului noroiul este proaspat sau īn curs de uscare, la mijlocul si la periferia conului ,el este uscat si brazdat de crapaturi de uscaciune ce se īscriu īn sisteme poligonale cu dimensiuni variabile.La ploi, apa se scurge īn suvite pe flacurile conurilor creānd prin eroziune pe acestea un ansamblu de santulete, rigole, ravene; la exterior materialele transportate prin acumulare, dau poale prelungi pe care apa se īmprastie.

Cel de-al treilea sector se afla la jumatatea nordica a platoului.Aici apar doua aspecte distincte.Mai īntāi se impun conurile de noroi aplatizate , dar cu cratere foarte largi(1-5m),din care se revarsa īn toate directiile un noroi fluid care se īmprastie pe distante de 50-150m. Īn al doilea rānd, la exteriorul acestora,platoul este intens fragmentat de ravene si torenti adānci, interfluviile dintre ele fiind transformate īn creste ,situatie care creeaza imaginea unui peisaj dezolant(pamānturi rele).

-Vegetatia:Doar cativa copaci reusesc sa supravietuiasca (mai la departare de cratere) pe aceste terenuri sterpe, “inundate” de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat. Totusi, ca prin minune, pe acest taram neprimitor traiesc doua plante foarte rare: Nitraria schoberi si Obione verrucifera - dupa denumirea lor stiintifica. Sunt plante halofile (adica se dezvolta intr-un mediu sarat, avand de asemenea nevoie de saruri pentru hrana), protejarea prin lege a acestora fiind unul dintre motivele pentru care zona Paclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala, alte plante halofile din zceasta zona: saracica, brinca, rugina sau pelinul.


-Clima: este temperat continentala, diferentiata īn functie de relief (predominand crivatul, īn tot cursul anului, din nord-est si sud-vest, dar si austrul, de la sud-vest, aducand uscaciune si caldura vara, temperaturi ridicate iarna, vanturi ce influenteaza clima judetului

VI Concluzii
Prin prezentul proiect se are ca scop mobilizarea autoritatilor in a caror custodie se afla rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi , pentru a se organiza in viitor de proiecte de mediu de mai mare amploare pentru protejarea rezervatiei nu numai de factorii antropici cat si de cei naturali. Imbunatatirea accesului spre rezervatie si realizarea de programe de promovare a rezervatiei ar putea duce la atragerea de sponsorizari si astfel la un viitor mai fericit atat pentru rezervatie cat si pentru turisti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.