Mijloacele de proba - Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal

5x puncte

categorie: Drept

nota: 7.29

nivel: Facultate

Textul art. 64 alin. 2 C.pr.pen. obliga organele judiciare la cunoasterea riguroasa a dispozitiilor Iegale privind modul de obtinere a fiecarui mijloc de proba si la respectarea stricta a procedurii prevazuta de lege īn activitatea practica de cautare, descoperire, strangere si administrare a probelor.

Nesocotirea, nerespectarea sau īncalcarea dispozitiilor prevazute de lege pentru [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mijloacele de proba - Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal

Textul art. 64 alin. 2 C.pr.pen. obliga organele judiciare la cunoasterea riguroasa a dispozitiilor Iegale privind modul de obtinere a fiecarui mijloc de proba si la respectarea stricta a procedurii prevazuta de lege īn activitatea practica de cautare, descoperire, strangere si administrare a probelor.

Nesocotirea, nerespectarea sau īncalcarea dispozitiilor prevazute de lege pentru obtinerea oricarui mijloc de proba dintre cele aratate īn alin. 1 al art. 64 C.pr.pen. atrage invalidarea mijlocului de proba. Din continutui textului art. 64 alin. 2 C.pr.pen., consideram ca rezulta, īn mod clar si categoric, urmatoarele:
- orice mijloc de proba, dintre cele enumerate de art. 64 alin 1
C.pr.pen., obtinut prin nesocotirea, nerespectarea sau īncalcarea dispozitiilor prevazute de lege atrage lipsa de valoare probatorie a acestuia si imposibilitatea folosirii lui in procesul penal.

In opinia noastra, prin acest text a! art. 64 C.pr.pen., legiuitorui a introdus o noua sanctiune procesuala specifica, care actioneaza si are efectele nulitatii absolute. Este suficient sa se dovedeasca ca mijlocul de proba (declaratja īnvinuitului sau inculpatului, a martorului, īnregistrarea audio-video, expertiza, etc.) a fost obtinuta prin īncalcarea dispozitiilor care reglementeaza modul de obtinere a acesteia pentru ca acestea sa fie lipsit de valoare probatorie, cu consecinta de a nu putea fi folosit īn procesul penal, fara a fi necesara dovada producerii vreunei vatamari.

- īn cazul īn care obtinerea mijlocului de proba este facuta prin exercitarea de violente, presiuni, amenintari ori aite constrangeri, prin promisiuni sau īndemnuri sunt īncalcate si dispozitiile art. 68 C.pr.pen., care interzic violenteie, amenintarile, orice alte mijloace de constrangere, promisiunile si īndemnurile īn scopul obtinerii de probe, situatie īn care, pe langa sanctiunea procesuala a invalidarii mijlocului de proba, va putea fi atrasa si raspunderea penala pentru infractiunile prevazute de art. 266, 267, 2671, 268 C.pen.

Exprimarea legiuitorului ,,nu pot fi folosite īn procesul penal" impune concluzia ca atunci cand, īntr-o cauza penala, se constata ca un mijloc de proba a fost obtinut cu īncailarea legii, consecinta este excluderea aceiui mijloc de proba din rindul probelor ce pot constitui suportul probator al unei solutii.

1. Clasificarea mijloacelor de proba
In literatura juridica mijloacele de proba au fost clasificate īn: mijloace orale (declarable partilor); sense (procesele verbale etc.); materiale (corpuriie delicte) si tehnice (constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele). Alaturi de aceste categorii de mijloace de proba, exista si cele preconstituite, create tocmai pentru eventualitatea savarsirii unor fapte prevazute de legea penala (de exemplu, fisele de amprente digitale pentru identificarea faptuitorilor care au lasat astfel de urme).

Pentru examinarea mijloacelor de proba, le vom grupa, functie de procedeele de administrare folosite, īn trei categorii:
- declaratii ale partilor si martorilor (procedeul de obtinere fiind in principiu, ascultarea acestora);
- īnscrisuri si mijloace materiale de proba (procedeele de obtinere fiind cercetarea la fata locului, ridicarea de obiecte si īnscrisuri si perchezitia);
- constatarea tehnico-stiintifica, constatarea medico-legala si expertizele.

2. Declaratiile partilor si ale martorilor
A) Declaratiile īnvinuitului sau ale inculpatului
a) Notiune. Importanta procesuala a declaratiilor īnvinuitului sau ale inculpatului

Declaratiile īnvinuitului sau ale inculpatului facute īn cursul procesului penal, cu privire la fapta care formeaza obiectui cauzei, īmprejurarile īn care a fost savarsita, si īnvinuirea ce i se aduce constituie un important mijloc de proba care poate servi la aflarea adevarului si solutionarea unei cauze penale. Data fiind pozitia procesuala a īnvinuitului sau inculpatului īn procesul penal - figura centrala, subiectul primar al procesului penal - declarative acestuia, īn ipoteza ca a comis fapta pentru care este īnvinuit, contin si ofera organelor judiciare elemente de fapt, esentiale cu privire la faptele si īmprejurarile a caror cunoastere poate servi la rezolvarea cauzei.

Aceste deciaratii sunt folositoare organelor judiciare, chiar daca īnvinuitul sau inculpatul nu este autorul infractiunii, deoarece sunt de natura a conduce la constatarea realitatii, adica a nevinovatiei, chiar daca exista probe care sustin īnvinuirea. Relatarile īnvinuitului sau inculpatului - fie ca sunt sincere sau nu - sunt utile organelor judiciare, īn ambele situatii, deoarece pot oferi indicii importante care sa contribuie la aflarea adevarului. In timp ce pentru organele judiciare, ascultarea īnvinuitului sau inculpatului constituie o obligatie, declaratiile īnvinuitului sau inculpatului constituie un drept al acestuia. Acest mijloc de proba are o dubla functionalitate īn procesul penal: pe de o parte, furnizeaza informatiile necesare aflarii adevarului, iar pe de alta parte, constituie prima modalitate prin intermediul caruia ele ce urmeaza sa fie tras la raspundere penala īsi exercita dreptul de aparare.

Ascultarea īnvinuitului sau a inculpatuiui in procesul penal are loc, potrivit actualelor dispozitii ale Codului de procedure penala, in mai multe momente, īntr-o coerenta strans legata de desfasurarea si evolutia prccesuala, dupa cum urmeaza: in prima faza, nepublica, īnvinuitul sau inculpatu! este ascultat la inceputul urmaririi penale, īn condiliile prev. de art. 70 alin. 2 §i 3 C.pr.pen. Privitor la contjnutui acestor noi dispozitii, la semnificatia si efectele lor, facem trimitere la sectiunea īn care am tratat principiul dreptuiui la tacere.

- īnainte de a se propune arestarea preventiva, īnvinuitul este mai īntai ascultat īn prezenta aparatorului, potrivit art. 146 alin. 1 C.pr.pen,, iar judecatorul' īnainte de a se pronunta asupra acestei rnasuri are obligatia de a-l asculta pe mvinuit, conform art. 146 alin. 8 C.pr.pen. īnainte de a se propune arestarea preventiva a inculpatuiui, acesta este ascultat, conform art.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.