Mijloacele de plata

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.35

nivel: Facultate

Monedele nationale au o insemnatate redusa in mijlocirea platilor internationale. Sunt folosite mai mult de tarile in curs de dezvoltare cu moneda neconvertibila sau cu convertibilitate limitata care dispun de rezerve mici de valute convertibile. Aceste tari prefera sa plateasca in moneda nationala anumite importuri si datorii rezultate din imprumuturi externe, precum si serviciile si participaril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mijloacele de plata

Monedele nationale au o insemnatate redusa in mijlocirea platilor internationale. Sunt folosite mai mult de tarile in curs de dezvoltare cu moneda neconvertibila sau cu convertibilitate limitata care dispun de rezerve mici de valute convertibile. Aceste tari prefera sa plateasca in moneda nationala anumite importuri si datorii rezultate din imprumuturi externe, precum si serviciile si participarile straine la lucrari de investitii pe teritoriul lor.

Cei care vor intra in posesia monedei locale vor cauta sa cumpere de pe piata locala diferite bunuri, sa o foloseasca pentru plata personalului local angajat in prestarea de diverse servicii etc.Regula generala este insa ca exportatorii refuza sa vanda cu plata in moneda locala (moneda neconvertibila), ori de cate ori au alte posibilitati.

Valutele
Valutele = monede nationale care au circulatie, putere de plata si pot face parte din rezerva oficiala si in alte tari decat cea emitenta. Ele au calitatea de a realiza lichidarea imediata a obligatiilor de plata in relatiile economice internationale. Trebuie facuta distinctie intre valuta si valuta convertibila : valuta poate fi reprezentata de orice moneda nationala in afara garnitelor tarii de emisiune, dar numai valutele convertibile pot fi acceptate ca mijloace de plata internationale.

Dintre criteriile care stau la baza clasificarii valutelor mentionam:
- dupa natura lor :
- valuta in numerar (efectiva)
- valuta in cont
- valuta in numerar = se prezinta sub forma de bancnote sau monezi, avand o utilizare mai redusa datorita riscului pe care il prezinta (furt, pierdere). Circulatia ei intre tari necesita anumite masuri de siguranta; de aceea se prefera alte mijloace de plata mai sigure.
- valuta in cont = apare sub forma disponibilului aflat intr-un cont bancar si poate fi utilizata conform dispozitiei titularului, ea transformadu-se la cererea acestuia in valuta efectiva.

- in functie de capacitatea de preschimbare :
- moneda neconvertibila;
- moneda cu convertibilitate limitata;
- monreda cu convertibilitate oficiala;
- moneda superconvertibila.
- monede neconvertibile = nu sunt acceptate ca mijloc de plata international.

Sunt cele care nu pot fi schimbate in alte valute decat cu aprobarea institutiei abilitate, ele participand la tranzactii simple de vanzare/cumparare de moneda nationala contra altor valute, dar numai pe teritoriul tarii de emisiune. Monede total neconvertibile practic nu exista, pentru ca orice moneda nationala poate participa la un numar restrans de operatiuni valutare in urma activitatii de turism.

- monede cu convertibilitate limitata = ele se afla, de regula, intr-un proces de trecere la convertibilitate oficiala, in practica aceasta realizandu-se prin convertibilitate externa sau interna :
- convertibilitatea externa asigura preschimbarea numai pentru detinatorii nerezidenti si numai pentru anumite tipuri de operatiuni (operatiuni curente) ;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.