Mijloacele de drept civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

O mentiune comuna pentru cele 4 capete de cerere care atrag amenda civila: amenda civila se acorda pe zi de intarziere pana la punerea in executare a hotararii judecatoresti de catre parat.
In primelor 3 capete de cerere mentionate, condamnarea paratului la obligatii de a face sau de a nu face poate fi inlocuita cu obligarea lui la plata unei sume de bani catre reclamant daca sunt intrunite[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mijloacele de drept civil

O mentiune comuna pentru cele 4 capete de cerere care atrag amenda civila: amenda civila se acorda pe zi de intarziere pana la punerea in executare a hotararii judecatoresti de catre parat.
In primelor 3 capete de cerere mentionate, condamnarea paratului la obligatii de a face sau de a nu face poate fi inlocuita cu obligarea lui la plata unei sume de bani catre reclamant daca sunt intrunite urmatoarele conditii:1. actele de incalcare a drepturilor si obligatiilor decurgand din brevet de catre parat trebuie sa fi fost savarsite numai din culpa, iar nu cu intentie;

2. prejudiciul pe care l-ar suferi paratul daca ar pune in executare obligatiile de a face si de a nu face ar fi vadit disproportionat in raport cu gravitatea incalcarii drepturilor pe care a savarsit-o;
3. inlocuirea obligatiilor de a face sau de a nu face cu obligatia de a plati o suma de bani trebuie sa fie satisfacatoare in raport cu imprejurarile cauzei. Aceasta impune, in primul rand, protejarea intereselor titularului de brevet.Solutia de inlocuire trebuie sa nu se transforme intr-o licenta obligatorie indreptata impotriva titularului de brevet fara a fi respectat art. 48 din L 64/1991 republicata, privind conditiile de acordare a licentelor obligatorii.

Sarcina probei in litigiile de contrafacere a inventiilor de procedeuPotrivit art. 60, in cazul inventiilor de procedeu se prevede o derogare de la regula conform careia sarcina probei incumba reclamantului in actiunile in contrafacere - dreptul comun. Aceasta derogare se explica prin dificultatea pe care ar intampina-o reclamantul, titularul unui brevet de procedeu, in a stabili ca paratul utilizeaza in propria sa intreprindere procedeul brevetat.

Potrivit art. 60, "in cazul incalcarii dreptului titularului unui brevet de procedeu, prevazut la art. 33, alin. (2), lit. b), sarcina probei in stabilirea faptului ca procedeul utilizat pentru obtinerea unui produs identic este diferit de procedeul brevetat incumba persoanei prezumate a fi incalcat acest drept.
In aplicarea prevederilor alin. (1) orice produs identic care a fost realizat fara consimtamantul titularului de brevet va fi considerat pana la proba contrarie a fi fost obtinut prin procedeul brevetat in cel putin una dintre urmatoarele circumstante:

a) daca produsul obtinut prin procedeul brevetat este nou;
b) daca exista o probabilitate substantiala ca produsul identic a fost obtinut prin procedeul respectiv si titularul brevetului nu a putut, in ciuda unor eforturi rezonabile, sa stabileasca ce procedeu a fost de fapt utilizat".
In cazul a) produsul este nou dupa criteriul inventiei (opereaza in defavoarea celui urmarit).In cazul b) avem o ipoteza mai complxa care presupune ca titularul de brevet a stabilit o anumita probabilitate, a adus indicii, probe pertinente, dar nu concludente (in acest caz este mai usor pentru parat decat pentru reclamant).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.