Mijloace si instrumente de plata internationale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Valutele sunt monede nationale care au circulatie, putere de plata si pot fi constituite rezerva si in alte tari decat in cea emitenta.
Valutele au calitatea de a realiza lichidarea imediata a obligatiilor de plata in relatiile economice internationale.Valutele se pot clasifica dupa mai multe criterii.Valuta in numerar (valuta efectiva) se prezinta sub forma de bancnote sau monezi, iar valu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mijloace si instrumente de plata internationale

Valutele sunt monede nationale care au circulatie, putere de plata si pot fi constituite rezerva si in alte tari decat in cea emitenta.
Valutele au calitatea de a realiza lichidarea imediata a obligatiilor de plata in relatiile economice internationale.Valutele se pot clasifica dupa mai multe criterii.Valuta in numerar (valuta efectiva) se prezinta sub forma de bancnote sau monezi, iar valuta in cont se afla sub forma de disponibil intr-un cont la banca.

Valuta in cont poate fi utilizata, la dispozitia titularului de cont, ea transformandu-se la cererea acestuia in valuta in numerar. Valuta in cont poate fi, dupa modul de depunere, la vedere si la termen.
Dupa modul de preschimbare a valutelor, acestea pot fi: convertibile, neconvertibile, transferabile si liber-utilizabile.Valutele convertibile sunt, in mod practic, monedele care se schimba liber, contra unor alte monede nationale sau internationale (emise de un institut financiar-bancar international).

Valutele neconvertibile participa la un numar restrans de operatiuni valutare, schimbandu-se intr-un singur sens: cumpararea de valuta convertibila intrata in tara, ca moneda neconvertibila.Valutele transferabile au un anumit grad de convertibilitate stabilit in cadrul unei intelegeri pe plan regional, contribuind la transferarea de fonduri pentru un numar restrans de operatiuni. Valutele liber-utilizabile sunt valute cu convertibilitate totala recunoscute de FMI si alte organizatii financiare internationale ca utilizabile pe plan larg in cadrul tranzactiilor internationale si ca valute negociabile in volum mare, pe toate pietele financiare.

In aceasta categorie intra urmatoarele valute: dolarul SUA si yenul japonez.Unele valute puternice, emise de tari cu economie dezvoltata, mult apreciate si cautate pe piata financiara pot juca rolul de valuta de rezerva. Aceste monede isi mentin identitatea nationala, insa sunt utilizate ca instrumente de plata cu putere liberatorie nelimitata si ca mijloc de rezerva pe plan international. Pentru ca o moneda sa serveasca drept valuta de rezerva trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.