Mijloace de subzistenta si schimb

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Liceu

O caracteristica a tuturor populatiilor si culturilor este capacitatea de adaptare, al careii rol este esential. Procesul de adaptare reflecta echilibrul existent intre trebuintele unei populatii si potentialul de satisfacere a acestora de catre membri.Intr-un sens mai larg, adaptarea se contureaza ca proces al interactiunii dintre schimbarile survenite in mediu ca urmare a actiunii unui organism,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mijloace de subzistenta si schimb

O caracteristica a tuturor populatiilor si culturilor este capacitatea de adaptare, al careii rol este esential. Procesul de adaptare reflecta echilibrul existent intre trebuintele unei populatii si potentialul de satisfacere a acestora de catre membri.Intr-un sens mai larg, adaptarea se contureaza ca proces al interactiunii dintre schimbarile survenite in mediu ca urmare a actiunii unui organism, dar si in sens invers respectiv impactul mediului asupra organismului.

Ia nastere asadar conceptul de ecosistem care poate fi definit ca intreg functional compus din mediul fizic si organismele vii din cadrul sau. In ansamblu, organismele sunt identice cu indivizii care compun o populatie, iar populatia trebuie sa posede abilitatea de a face fata schimbarilor survenite in mediul inconjurator. Organismele impreuna cu mediul genereaza sisteme aflate in interactiune. Omul poate fi deopotriva cultivator si pescar insa mediul reprezinta, in cele din urma, factorul decisiv. Exemplificand, asa cum in zona arctica nu sunt prezenti cultivatorii, la fel nici in regiunile desertice activitatile legate de pescuit nu sunt atestate.

Antropologii in general si exponentii antropologiei ecologice in special au preluat acest concept de ecosistem de la promotoriiecologiei generale. In alta ordine de idei, adaptarea trebuie inteleasa si din punct de vedere istoric. Pentru ca un organism sa se poata adapta unui sistem, trebuie sa detina abilitatea de a se ajusta la caracteristicele acestuia. De pilda in America de Nord, la tribul Comanche care incepuse sa se dezvolte in teritoriul arid din sudul statului Idaho, asigurarea subzistentei se realizeaza prin culegerea unor plante "perene" si vanarea animalelor de talie mica.

Membrii tribului au elaborat o cultura materiala rudimentara care consta in principal din unelte si instrumente de vanatoare purtate de femei, grupul era redus din punct de vedere numeric, iar puterea sociala se afla concentrata in mainile samanului. Intr-un moment istoric dat regiunea acestor triburi a fost invadata de animale de talie mare, respectiv de bizoni. In scurt timp, in cadrul culturii materiale a indienilor Comanche a putut fi observata o brusca specializare si diversificare a uneltelor. Automat pe plan social devenise observabila o largire a grupului ceea ce a condus la aparitia unor forme de organizare sociala si politica mai complexe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.