Mihnea al II-lea Turcitul Mehmet-beg

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Confrutari cu pretendenti. O conspiratie a boierilor -- in favoarea unui fiu de domn aflator la Rhodos -- pare sa fi avut loc destul de curand totusi: asa ne informeaza un raport din Istanbul din 19 februarie 1579. Mai grava a fost o razmirita a boierilor din Mehedinti, prin 1580 -- 1581 "cand au fost al patrulea an din domniia lui", in frunte cu un pretendent "ce i-au zis Raciu Popa". Lupta s-a d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihnea al II-lea Turcitul Mehmet-beg

Confrutari cu pretendenti. O conspiratie a boierilor -- in favoarea unui fiu de domn aflator la Rhodos -- pare sa fi avut loc destul de curand totusi: asa ne informeaza un raport din Istanbul din 19 februarie 1579. Mai grava a fost o razmirita a boierilor din Mehedinti, prin 1580 -- 1581 "cand au fost al patrulea an din domniia lui", in frunte cu un pretendent "ce i-au zis Raciu Popa". Lupta s-a dat la Craiova "si au fost izbanda Mihnii-voda".

Noi dari impuse tarii. Pentru a treia oara consecutiv, dupa Petru cef Tanar si Alexandru al II-lea, se produce o sporire a darilor, aruncate, fireste, tot asupra masei celei mari a locuitorilor; "S-au adaos in tara galeata", consemneaza laconic aceeasi cronica. (Letopisetul catacuzinesc).

Cam odata cu amintita incercare a lui Radu Popa, Ecaterina si Mihnea au de luptat pe teren diplomatic, la Poarta, cu un fiu al lui Patrascu cel Bun, Petru Cercel. Tanar, frumos, cult, vorbea mai multe limbi, a facut si versuri in italiana. Ajunsese in 1579 pana la regele Frantei, Henric al III-lea, care, castigat de farmecul solicitantului, daduse ordin ambasadorului sau la Istanbut sa-i sprijine candidatura. Chemat, Petru ajunsese la Poarta la 8 mai 1581, dupa ce trecuse prin Venetia (unde a fost bine primit si daruit cu 1.000 de ducati) si prin Raguza.

Solicitarile pe langa demnitarii otomani au durat circa doi ani: sprijinul diplomatic si darurile pretendentului erau contracarate de banii si darurile Ecaterinei Salvaresso. Pana in iunie 1583 cand, dupa ce au sosit carele cu tributul Tarii Romanesti, Petru a fost numit domn. Adusi la Istanbul, Mihnea si a sa mama au fost exilati -- pentru putin timp, e adevarat -- la Tripoli, pe coasta Africana.
Ctitorii.

In aceasta prima domnie, Mihnea reface biserica manastirii de la Podul Colentina: "... am zidit si am facut prea frumoasa biserica mare si am dat si am adaos singur domniia mea si maica domnii mele doamna Ecaterina cu toate cate sunt de trebuinta si podoaba bisericii, cu feloane si cu multe scule ce la o manastire de lavra, cu vii, cu baia cea noua, cu pravalii in orasul Bucuresti si cu mosii si mori" (hrisov din 21 octombrie 1585, de la inceputul domniei a doua a lui Mihnea).

A DOUA DOMNIE. Cu sprijinul beglerbegului Greciei si, fireste, cu mari cheltuieli, Mihnea revine la putere (6 aprilie 1585--mai, dupa 19, 1591). Cresterea exploatarii prin noi dari asupra tarii. Pentru acoperirea datoriilor "au mai adaos in tara un bir ce i-au zis napaste (numele insusi e elocvent!) si au pus peste rosii un bir foarte mare si peste megiiasi galeata de paine si dijma den cinci stupi un stup..." (Radu Popescu).

In aproximativ trei decenii (de la Petru cel Tanar la Mihnea) au fost impuse, cel putin de opt ori, dari majorate sau noi, pentru a implini datoriile contractate fata de finanta constantinopolitana, de competitorii la domnie si pentru a acoperi urcarea periodica a tributului. Exploatarea masei mari a locuitorilor se agraveaza sensibil, in timp ce uneltirile boieresti raman manifestari obisnuite vietii politice interne. In aceasta a doua domnie este executat logofatul Stanciu.

Dupa alarma din 1589 Mihnea isi continua carmuirea pana in mai 1591 cand este mazilit (a treia oara) pentru ca ar fi refuzat sa plateasca 1.000.000 aspri "din datoriile vechi". Dus la Istanbul si anuntat ca va fi exilat la Alep, de frica sa nu fie lichidat ca si predecesorul sau Petru Cercel -- Mihnea se converteste la mahomedanism si primeste sangiacatul de Nicopole, odata cu numele de Mehmet-bei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.