Mihail Sadoveanu Baltagul - particularitatile de constructie ale unui personaj

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Cu rabdare si inteligenta, femeia afla totul de la satenii care i-au vazut impreuna pe cei trei, iar, dupa ce il gaseste intamplator pe Lupu, cainele lui Lipan, descopera si cadavrul sotului intr-o rapa. Din acest moment, Vitoria pune in scena o confruntare a celor doi ciobani, Ilie Cutui si Calistrat Bogza, cu propriile lor fapte, utilizand ca ultim argument cainele, care-l recunoaste fara ezitar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu Baltagul - particularitatile de constructie ale unui personaj

Cu rabdare si inteligenta, femeia afla totul de la satenii care i-au vazut impreuna pe cei trei, iar, dupa ce il gaseste intamplator pe Lupu, cainele lui Lipan, descopera si cadavrul sotului intr-o rapa. Din acest moment, Vitoria pune in scena o confruntare a celor doi ciobani, Ilie Cutui si Calistrat Bogza, cu propriile lor fapte, utilizand ca ultim argument cainele, care-l recunoaste fara ezitare pe ucigas. Dupa ce Nechifor este ingropat crestineste, Vitoria da un praznic la care il acuza pe asasin, infaptuind astfel un act justitiar si restabilind echilibrul etic si religios tulburat prin comiterea crimei; de acum inainte, viata isi poate relua cursul firesc, Vitoria si fiul ei se pot intoarce acasa dupa indeplinirea ultimelor datorii fata de cel mort.

Nechifor si Vitoria se definesc unul pe altul, prin iubirea care-i leaga definitiv, peste accidentele firii lor omenesti si prin rolurile pe care si le asuma. Dintru inceput, Nechifor se detaseaza prin gesturi, comportament si atitudini. Prin nasterea lui speciala, urmata de un simulacru de moarte si de o noua nastere, el isi afirma esenta particulara si destinul special; cele doua nume pe care le poarta, Gheorghe ( < gr. Georgos - lucrator al pamantului; Sf. Gheorghe - biruitor al balaurului ) si apoi, Nechifor ( < gr. Nikefors - victoriosul, biruitorul ) sunt numele acestui destin. Vitoria ii este perechea complementara, atasata de el cu puterile unei legitati mai presus de cele omenesti.

Acest personaj feminin, unic in literatura romana, este caracterizat complex pe tot parcursul actiunii, direct si indirect. Caracterizarea directa se realizeaza din perspectiva naratorului obiectiv si a altor personaje. Naratorul ii face un portret fizic sumar in incipitul romanului, retinand detaliul "ochilor caprii", "in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului". Intr-una dintre primele scene ale romanului, Vitoria este prezentata in ipostaza meditativa specifica unui puternic conflict interior. Ochii ei, "dusi departe", sugereaza ideea ca femeia este preocupata de intarzierea lui Nechifor pana la uitare de sine.

Din perspectiva Minodorei, Vitoria pare o pastratoare severa a traditiei; Gheorghita o vede mai mult ca pe o detinatoare de puteri fermecate ( "cunoaste gandurile omului", "hotara si vremea"; "Daca-i intr-adevar vrajitoare, cugeta el, apoi eu mananc si ea prinde puteri" ). Cele mai multe trasaturi se contureaza prin caracterizarea indirecta, realizata prin consemnarea atitudinilor, a faptelor si a limbajului personajului. Intelegerea speciala a lucrurilor, spiritul patrunzator definesc portretul moral al Vitoriei, urmarita mai ales in datele sufletesti, interioare, in intregul roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.