Mihail Sadoveanu 1880-1961

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa primul razboi mondial se stabileste la Iasi, cu familia, in fosta casa a lui Mihail Kogalniceanu, dar va reveni definitiv la Bucuresti, in 1936.Publica in ritm sustinut numeroase volume. In 1923 este primit in Academia Romana, prilej cu care rosteste discursul de receptie despre Poezia populara, declarandu-se ''ucenic'' al lui Niculce si Creanga. In 1928 publica Hanul Ancutei, carte care desc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu 1880-1961

Dupa primul razboi mondial se stabileste la Iasi, cu familia, in fosta casa a lui Mihail Kogalniceanu, dar va reveni definitiv la Bucuresti, in 1936.Publica in ritm sustinut numeroase volume. In 1923 este primit in Academia Romana, prilej cu care rosteste discursul de receptie despre Poezia populara, declarandu-se ''ucenic'' al lui Niculce si Creanga. In 1928 publica Hanul Ancutei, carte care deschide seria capodoperelor sadoveniene.

Vor urma Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda(1929),Baltagul (1930), Creanga de aur(1933)si Fratii Jderi(1935-1943). Mare iubitor de vanatoare si pescuit, strabate tara in lung si-n lat, gasindu-si in aceste escapade multe dintre subiectele operelor sale avand ca subiect descrierea naturii: Tara de dincolo de negura, Imparatia apelor, Valea Frumoasei, Povestile de la Bradu-Stramb etc.

Dupa al doilea razboi mondial, intra in viata politica si inalte responsabilitati.Publica in continuare, dar multe dintre cartile momentului sunt fara voloare, fiind tributate ideologiei timpului. Se stinge din viata la 81 de ani si este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti, in apropierea lui Mihai Eminescu.

Mihail Sadoveanu s-a aplecat cu respect si admiratie asupra creatiei artistice populare, asupra datinilor, obiceiurilor si credintelor stravechi, pe care le-a scos la lumina ca marturii ale unei indelungate civilizatii si ale intelepciunii poporului nostru.

"Moldova-i a lui Sadoveanu, asa cum a lui Enescu-i vioara sfanta a arcusului sau ; caci intreaga noastra Moldova nu-i decat vioara pe care canta sufletul lui Sadoveanu;si strunele acestei viori sunt apele Prutului, ale Siretului, ale Moldovei si-ale Bistritei." (Ionel Teodoreanu).

Opera lui Mihail Sadoveanu cuprinde o tematica deosebit de variata. O prima si bogat dezvoltata tema este viata satului si a taranului.Nici un alt scriitor n-a infatisat aceasta tema in tablouri si situatii asa de complexe si variate.Constatam, mai intai, prezentarea artistica a unui proces istoric real-acela al evolutiei constiintei si atitudinii taranului fata de problemele sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.