Mihail Sadoveanu - activitati literare

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pana la izbucnirea primului razboi mondial, fecunditatea debutului a ramas constanta: in fiecare an a aparut, sub semnatura prozatorului, cel putin un volum de povestiri, pe langa alte scrieri, printre care traduceri, note si impresii.Scriitorul, deocamdata, este sub influenta prozatorilor din a 2-a jumatate a secolului trecut, cu predilectii pentru "umilitii, o ______ si nedreptatii" vietii, in a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu - activitati literare

Pana la izbucnirea primului razboi mondial, fecunditatea debutului a ramas constanta: in fiecare an a aparut, sub semnatura prozatorului, cel putin un volum de povestiri, pe langa alte scrieri, printre care traduceri, note si impresii.Scriitorul, deocamdata, este sub influenta prozatorilor din a 2-a jumatate a secolului trecut, cu predilectii pentru "umilitii, o ______ si nedreptatii" vietii, in atmosfera samanatorista si poporanista de la inceputul veacului, povestirile lui Sadoveanu sunt in genul realismului sentimental, profesat de Al. Vlahuta.

A colaborat la revista "Samanatorul" integrandu-se insa numai teoretic programului samanatorist. Sadoveanu s-a apropiat mai mult de spiritul "Vietii romanesti", de care s-a simtit atras prin afinitatea preocuparilor literare. Continua colaborarea apoi la "Insemnari literare". Dupa primul razboi mondial, se releva marea personalitate a scriitorului.

Intre diferite tendinte literare si diversele formule narative moderne ce s-au manifestat in proza interbelica, Sadoveanu a ramas egal cu sine insusi, monumental prin viziune si originalitate, in spiritul traditiei si specificitatii noastre nationale.Hanu Ancutei (1928) deschide seria unor capodopere in care se defineste si universul intinsei opere sadoveniene, dar, mai cu seama, un stil, unic in literatura noastra, cu ecouri din vorba batraneasca a lui I. Neculce din O seama de cuvinte si din sfatosenia inteleapta a lui Creanga.

Hanu Ancutei evocand o Moldova arhaica, este "cartea intelepciunii populare" (C. Ciopraga); Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda (1929), infatisand o Moldova saracita de biruri si razboaie de pradaciune, reia un motiv din Neamul Soimarestilor (1915); Baltagul (1930) e un "roman al transhumantei" (G. Calinescu) in spatiul mioritic romanesc; Locul unde nu s-a intamplat nimic (1933) reconstituie, ca si in romanul mai vechi, Insemnarile lui Neculai Manea (1907), atmosfera targurilor moldovenesti de altadata; Creanga de aur (1933) este o reintoarcere in legenda si istorie, zugravind o varsta de aur, mai vechi decat eroi ca epopee din trilogia Fratii Jderi (1935-1942).

Toate acestea sunt opere fundamentale in creatia lui M. Sadoveanu. In ele se constituie o intreaga lume, cu asezari care vorbesc despre permanentele pamantului romanesc, cu oameni care traiesc dupa legile firii si, intotdeauna, in traditia indeletnicirilor ramase in veac.Intre legenda si spirit baladesc, evocarea sadoveniana strabate intrega noastra istorie sociala si nationala, eroica sau zbuciumata de lupta pentru apararea fiintei nationale, sau de conflictele dintre razesi si boierii ce au imputinat mosia taranului, saracindu-i pe oameni .

In 1937, preia directia politica a ziarelor " Adevarul" si " Dimineata", la care colaborase din 1930, stigmatizand, ca si in "Insemnari iesene", pericolul ________ politice a gruparilor de externa dreapta ca urmare a extinderii fascismului in tara noastra. In ele Sadoveanu apara valorile umane ale culturii romanesti din aceasta perioada. Dupa eliberare M. Sadoveanu a reluat teme mai vechi dar cu alta intelegere a dinamicii sociale. Pauna Mica (1948) si Mitrea Cocor (1949) mai putin convingatoare; Nada Florilor (1950) care restructureaza Imparatia apelor (1928); Nicoara Potcoava (1952) care reaseaza ca problematica romanul debutului sau literar Soimii (1904), Aventura in Lunca Dunarii (1954) in care urmareste destinul implinirii sociale si politice contemporane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.