Mihail Sadoveanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Universul sadovenian atat de cuprinzator, de o vastitate fascinanta si coplesitoare, realizeaza o viziune a existentei naturale si sociale in care incap si mirajul Deltei si singuratatile muntilor, si Kesarion Breb si Lai Cantacuzin ca ultim decheneu de provincie dintr-un banal oras interbelic unde nu se intampla nimic, si Stefan cel Mare si Mitrea Cocor, printr-o derutanta contradictie ideologic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu

Universul sadovenian atat de cuprinzator, de o vastitate fascinanta si coplesitoare, realizeaza o viziune a existentei naturale si sociale in care incap si mirajul Deltei si singuratatile muntilor, si Kesarion Breb si Lai Cantacuzin ca ultim decheneu de provincie dintr-un banal oras interbelic unde nu se intampla nimic, si Stefan cel Mare si Mitrea Cocor, printr-o derutanta contradictie ideologica intre doua timpuri, toate vietatile pamantului, ale vazduhului si ale apei.

Tot pe G Calinescu trebuie sa-l mai citim o data cu o fraza memorabila din finalul capitolului dedicat marelui prozator in Istoria... sa din 1941 :,, Opera sciitorului e arhiva a unui popor primitiv ireal : dragoste, moarte, viata agrara, viata pastorala, rozboi si asceza, totou e reprezentat. Cu o inteligenta de mare creator, scriitorul a fugit de document, ridicandu-se la o idee generala''. Un romantism funciar cu vizibile irizari paseiste, o viziune cosmogonica cu profunde rezonante eminesciene se prelungesc in realismul sociogoniei.

Mitul varstei de aur, centrul iradiant al acestei viziuni, poate fi intruchipat in romanul filosofic din Creanga de aur de o ,,Dacie hiperboree'' sau in romanul istoric Fratii Jderi de vremea lui Stefan cel Mare. Insa, daca aceste oaze ideale de pariarhalitate fericita nu pot fi regasite decat in imaginatie, constituind sensul retrospectiv al unei nostalgii spirituale dureroase, ramane mereu vie si activa sansa fericirii intr-o utopie a naturii paradisiace.

Geografia literara a tinuturilor sadoveniene, fie ca e vorba de Tara de dincolo de negura (1926) sau de imparatia apelor (1928) fie de valea frumoasei (1938)sau de povestile de la Bradu Stramb (1943), inseamna intr-un teritoriu interior acele locuri in care sau ivit momente de gratie si au dat ocazia sentimentului paradiziac al existentei. Sadoveanu nu are o structura de calator si e totalment fals sa interpretam cartile sale ca note de calatorie; caci el nu cauta diversitatea si pitorescul cu o curiozitate turistica, ci cauta constant unul si acelasi lucru:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.