Mihail Sadoveanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

"Mitrea Cocor", fara valoarea estetica, merita a fi discutat pentru aceasta posteritate nefireasca. Schema prevede intai o descriere sociologica a satului pentru a pune in evidenta stratificarea lui economica si politica.

Indivizii au, invariabil, psihologia clasei lor si personajul central trece de regula prin mai multe medii sociale si intra, si pe plan intim, intr-un conflic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu

"Mitrea Cocor", fara valoarea estetica, merita a fi discutat pentru aceasta posteritate nefireasca. Schema prevede intai o descriere sociologica a satului pentru a pune in evidenta stratificarea lui economica si politica.

Indivizii au, invariabil, psihologia clasei lor si personajul central trece de regula prin mai multe medii sociale si intra, si pe plan intim, intr-un conflict din care nu iese decat tarziu, cand "drumul spinos al intelegerii", cum zice scriitorul, a fost strabatut pana la capat. Urmeaza momentul justitiar, care se incheie fie prin fuga vinovatilor, fie prin pedepsirea lor publica.

Intriga sentimentala poate complica intr-o oarecare masura aceasta desfasurare a faptelor, tanarul se poate, de pilda, indragosti de o fata din alta categorie sociala, si in acest caz el are un moment de ezitare, dar pana la urma instinctul de clasa invinge. Prozatori mai isteti au dramatizat aceasta faza de indoiala in existenta eroului, creand o adevarata literatura a sovaielilor, in care tacerea posomorata si artagul izbucnit din senin ar fi trebuit sa sugereze lupta interioara.

Romanul este, in ansamblu, deconcertant prin lipsa de substanta estetica. Realitatile noi ale Romaniei postbelice reapar si in povestea "Clont de fier" (1951), de acelasi nivel estetic.

O mentionam deoarece a impus un alt tip de conflict, multiplicat, apoi, de proza deceniului al VI-lea: tema lupilor la stana sau tema vanatoarei de lupi. M. Sadoveanu reia dupa razboi nu numai teme vechi, dar carti intregi pe care le rescrie din alta perspectiva sociala. "Nada Florilor"(1950) amplifica si restructureaza "Imparatia Apelor"(1928), "Nicoara Potcoava"(1952) reia subiectul din "Soimii"(1904), insa intr-un stil si cu o problematica noua, incat, cele doua scrieri pot fi judecate separat, ca opere de sine statatoare.

Exemplul a fost urmat si de altii. Cezar Petrescu a rescris "Intunecare", poetul Adrian Maniu si-a revazut, diluandu-le, versurile vechi.

"Nada Florilor" pune peisajelor acvatice vechi un cadru social mai bine precizat si adauga un subiect politic. O buna parte din volum completeaza amintirile din "Anii de ucenicie" si din alte scrieri unde biografia scriitorului se substituie fictiunii epice.

O creatie exceptionala de limbaj este "Nicoara Potcoava", iintitulata povestire istorica. Fata de romanele istorice mai vechi, o deplasare de accent s-a produs aici in favoarea limbajului si a meditatiei.

G. Calinescu, definea romanul istoric ca "o varietate a romanului de aventuri care se sprijina pe conceptia cea mai inalta de virilitate" (istoria literaturii romane). Scenariul epic e simplu in "Nicoara Potcoava" si reproduce, cu mici modificari, pe acela din "Soimii"(1904).

Ideea ca romanul scris la batranete anuleaza pe cel dintai publicat de scriitor nu se poate sustine. Scrisa in maniera Dumas, "Soimii" este o povestire incantatoare, construita pe tema datoriei si a dragostei.

Tema este mentinuta, cum s-a putut vedea, si in "Nicoara Potcoava", unde intervin insa perspectiva istorica mai precisa si umbra filozofica a lucrurilor. Romanul are o simetrie remarcabila si arata la Sadoveanu o intelegere buna a dialecticii sociale.

Limba si filozofia faptelor marunte de viata constituie latura cea mai puternica, sub raport estetic, a acestei carti scrise in amurgul vietii povestitorului cand privirea lui se deschide cu o melancolica seninatate spre un trecut de intamplari naprasnice. Printre hartiile ramase de la Sadoveanu, s-au gasit si doua romane neterminate, "Cantecul Mioarei" si "Lisaveta", din care aparusera in timpul vietii scriitorului cateva fragmente in "Torta"(1945), "Viata Romaneasca" (1945, 1948, 1960), "Flacara" (1955).

Ele sunt superioare literar (cu exceptia romanului "Nicoara Potcoava") celorlalte scrieri postbelice ale lui Sadoveanu. "Cantecul Mioarei" care ar exista, ne spune M. Gafita, in doua variante, are o tema noua fata de scrierile mai vechi ale autorului: dezalienarea individului sub presiunea civilizatiei noi.

Romanul ar urmari deci, modul in care se perpetueaza realitatea mitica si cum patrunde civilizatia in aceasta lume unde arhetipurile sunt vii. Procesul din urma este superficial ilustrat.

"Lisaveta" se refera la o epoca mai veche (1887) avand unele asemanari (de ordin biografic) cu "Anii de ucenicie" si "Nada Florilor". Eroii sunt culesi din acea zona indecisa care leaga satul de targul de provincie.

Sunt in "Lisaveta" si cateva date privitoare la copilaria autorului, cunoscute si dinainte, din scrierile autobiografice. Romanul este neterminat si nu putem stii in ce fel ar fi evoluat el. Oricare ar fi insa desfasurarea ulterioara a faptelor, e greu de crezut ca elementele epice noi ar modifica imaginea generala a operei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.