Mihail Sadoveanu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.54

nivel: Gimnaziu

1891 Termina scoala primara din Vatra Pascanilor, dar, pentru a putea frecventa cursurile gimnaziului "Alecu Donici" din Falticeni, este nevoit sa repete clasa a IV a, deoarece trecea de la o forma de învatamânt "rural" la unul "urban". Soarta face ca unul dintre colegii sai de clasa sa fie Eugen Lovinescu, fiul directorului scolii, marele critic literar de mai târziu. În jocurile lor copilaresti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Sadoveanu

1891 Termina scoala primara din Vatra Pascanilor, dar, pentru a putea frecventa cursurile gimnaziului "Alecu Donici" din Falticeni, este nevoit sa repete clasa a IV a, deoarece trecea de la o forma de învatamânt "rural" la unul "urban". Soarta face ca unul dintre colegii sai de clasa sa fie Eugen Lovinescu, fiul directorului scolii, marele critic literar de mai târziu. În jocurile lor copilaresti, Sadoveanu va fi în rolul "haiducului", în timp ce Lovinescu va fi "poteras".
1895 Moare mama sa, Profira Ursaki, moment pe care viitorul scriitor îl va evoca în povestirile de mai târziu. Tot în acest ani se deruleaza faimosul esec întruchipat de teza de la matematici, consecinta fireasca a ratacitorilor si visarilor de la Nada Florilor. Între 1895-1896, va fi nevoit sa repete clasa a III de gimnaziu. În toti acesti ani petrecuti la Falticeni, penduleaza între lecturile profitabile si evadarile în natura.
1897 În saptamânal "Dracu" din Bucuresti, apare schita Domnisoara M din Falticeni, semnata cu pseudonimul Mihai din Pascani. În toamna acestui an se înscrie la Liceul national din Iasi, liceu care azi îi poarta numele. Este perioada definitorie pentru formarea sa, având parte de o serie de profesori renumiti, în frunte cu cunoscutul filolog junimist Vasile Burla, directorul liceului.
1898-1899 Continua colaborarea la diverse publicatii ale vremii: Viata noua, Pagini literare, Opinia.
1900 Dupa absolvirea Liceului National se înscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti, dupa îndemnul tatalui sau. Nu va urma pentru multa vreme aceste cursuri, fiind atras de mirajul literaturii. Începe scrierea povestirilor ce vor constitui volumul de peste câtiva ani, Dureri înabusite. Ia hotarârea eroica de a trai din scris.
1901 Se va stabili la Falticeni, casatorindu-se, în acelasi an, cu Ecaterina Bâlu.
1904 Primeste un post de copist la Casa Scoalelor, în Bucuresti. În acest an se produce o prima mare cristalizare a acumularilor sadoveniene: aparitia succesiva a patru volume de proza: Povestiri, Soimii, Dureri înabusite, Crâsma lui mos Precu. Faptul face ca acest an sa fie supranumit "anul Lui Sadoveanu" (N. Iorga).
1906 Se reîntoarce la Falticeni, de unde va începe o rodnica si îndelungata colaborare cu revista Viata Româneasca. I se publica, printre altele, Floare ofilita si Amintirile caprarului Gheorghita.
1908 Îi apar volumele: Duduia Margareta, O istorie de demult, Oameni si locuri.
1910 Este numit director al Teatrului National din Iasi (pâna în 1919).
1913 Ia parte la campania din Bulgaria, ca sublocotenent si apoi locotenent.
1915 Apare romanul Neamul Soimarestilor, marcând o noua etapa scriitoriceasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.