Mihail Kogalniceanu - Introductie la Dacia literara

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Facultate

Kogalniceanu cerea redactorilor si colaboratorilor "Daciei literare" sa depaseasca preocuparile strict locale, preconizand o foaie romaneasca destinata sa cuprinda productiile romanesti din orice parte a vechii Dacii.Revista "Dacia Literara" se anunta astfel a fi un "repertoriu general al literaturii romanesti", un fel de "oglinda" in care pot sa se vada scriitorii moldoveni, munteni, ardeleni, ba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihail Kogalniceanu - Introductie la Dacia literara

Kogalniceanu cerea redactorilor si colaboratorilor "Daciei literare" sa depaseasca preocuparile strict locale, preconizand o foaie romaneasca destinata sa cuprinda productiile romanesti din orice parte a vechii Dacii.Revista "Dacia Literara" se anunta astfel a fi un "repertoriu general al literaturii romanesti", un fel de "oglinda" in care pot sa se vada scriitorii moldoveni, munteni, ardeleni, banateni, bucovineni, fiecare cu particularitatile sale.

Carturarul moldovean, sensibil la ideile moderne ale veacului sau (unele principii despre originalitate, crearea de opere in limba nationala si valoarea literaturii populare ca sursa de inspiratie pentru arta si cultura, fusesera impuse de multa vreme de catre Herder, iar Hugo, cu opiniile sale despre coloritul local, gasise numerosi aderenti si in tara nostra), vazuse cu claritate ca una dintre caile sigure care duce la trezirea si realizarea idealului national, politic si literar este cultura. De aceea el cerea in randurile "Introductiei", in mod imperios, "ca romanii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti".

Articolul "Introductie" incepe cu o scurta analiza critica a presei si a literaturii romane de pana la 1840, dupa care M. Kogalniceanu (in varsta de 23 de ani, cu vocatie de ctitor) constituise un program extrem de limpede in trei puncte esentiale: 1. unificarea fortelor scriitoricesti; 2. imprimarea unui spirit critic obiectiv si 3. realizarea unei literaturi originale. De asemenea, se precizeaza ca "va cuprinde toate ramurile literaturii noastre" si va fixa structura revistei: "in partea dintai vor fi compuneri originale a conlucratorilor foaiei; partea a doua va avea articole din celelalte jurnaluri romanesti.

Partea a treia se va indeletnici cu critica cartilor noua iesite in deosebitele provincii ale vechii Dacii. Partea a patra, numita AŠTelegraful Daciei, ne va da instiintari de cartile ce au sa iasa de sub tipar, relatii de adunarile invatatilor romani, stiri despre literatorii nostri" s.a.Simbolica in chiar titlul ei, "Dacia literara" da expresie idealului unitatii nationale, pregatita printr-una culturala, intemeiata pe o veche realitate geografica si istorica. Se cerea deci o literatura originala intemeiata pe izvoarele nationalitatii.

Doua sunt principiile care stau la baza programului revistei: principiul national si principiu! artistic, pentru a o transforma intr-un material de viata romaneasca, concretizat intr-o forma artistica superioara. Staruind asupra izvoarelor artei literare, Kogalniceanu le-a descoperit in viata materiala si spirituala a poporului roman (din toate provinciile romanesti) convins ca aceste izvoare puteau sa autohtonizeze inspiratia artistica si sa imprime literaturii caracter national si popular.

Facand bilantul literaturii romane pana la 1840, atat cea publicata, cat si cea ramasa in manuscris, Kogalniceanu sustine, pentru prima data in cultura noastra, ideea ca literatura romana este, in mod firesc, o parte componenta a literaturii universale: "...literatura noastra facu pasuri de uriesi si astazi se numara cu mandrie intre literaturile Europei". Ca si Goethe altadata (atunci cand formulase conceptul de literatura universala), Kogalniceanu afirma "ca in literatura mondiala putem intra prin noi insine comunicand, prin limba vorbita de toti romanii, fapte eroice si obiceiurile pitoresti din viata poporului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.