Mihai eminescu (poet national si universal) 2

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

     Mihai Eminescu este īn literatura romāna poetul nepereche a carui opera īnvinge timpul, dupa cum afirma George Calinescu. El este cel mai mare poet national, care exprima cel mai bine si cel mai complet spiritualitatea romāneasca.

      Eminescu a fost o personalitate coplesitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenta, memorie, curiozitate intelectuala, cultura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai eminescu (poet national si universal) 2

     Mihai Eminescu este īn literatura romāna poetul nepereche a carui opera īnvinge timpul, dupa cum afirma George Calinescu. El este cel mai mare poet national, care exprima cel mai bine si cel mai complet spiritualitatea romāneasca.

      Eminescu a fost o personalitate coplesitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenta, memorie, curiozitate intelectuala, cultura de nivel european si farmecul limbajului. Scrisul era viata lui: omul cel mai silitor, vesnic citind, meditānd, scriind... poet īn toata puterea cuvāntului, dupa cum afirma Titu Maiorescu.

      Primul, care a intuit marele efect modelator al creatiei eminesciene a fost Titu Maiorescu: Eminescu a facut ca toata poezia acestui secol sa evolueze sub auspiciile geniului sau, iar forma īnfaptuita de el a limbii nationale sa devina punctul de plecare pentru īntreaga dezvoltare ulterioara a vesmāntului si cugetarii romānesti.

      Eminescu nu era un romantic contemplativ si abstras, pierdut īntr-o visare lirica, ci un om al timpului sau, preocupat de destinul si de buna existenta a poporului romān, analizānd cu simt critic societatea contemporana, institutiile acestuia. El a fost un artist-cetatean, gānditor si pedagog al neamului sau.

      Conceptia estetica a lui Eminescu este modelata de poetica romantica pasoptista si de filozofia a geniului, care traieste īntr-o societate mediocra, incapabila sa īnteleaga si sa promoveze valorile:

     ...Privitor ca la teatru

     Tu īn lume sa te-nchipui:

     Joace unul si pe patru,

     Totusi tu ghici-vei chipu-i,

     Si de plānge, de se cearta,

     Tu īn colt petreci īn tine

     Si-ntelegi din a lor arta

     Ce e rau si ce e bine...

      (Glossa).

     Credinta adānca a lui era ca numai arta asigura nemurirea omului:

     ...Numai poetul

     Ca pasari ce zboara

     Deasupra valurilor,

     Trece peste nemarginirea timpului...

      (Numai poetul...).

      Dumitru Popovici considera, ca Eminescu este un Hyperion condamnat sa ramāna īn societate si sa-si determine pozitia īn complexul raporturilor sociale.

      Ca poet, Eminescu s-a situat īn categoria romaticilor

     ...Nu ma-ncāntati nici cu clasici

     Nici cu stil curat si antic-

     Toate-mi sunt deopotriva

     Eu ramān ce-am fost: romantic...

      (Eu nu cred nici īn Iehova)

      Īn creatia lui exista si o componenta clasica, reliefata prin: pretuirea artei antice, promovarea idealurilor de bine, frumos, adevar, aspiratia spre perfectiune si echilibru, stilul armonios, clar, ironia detasata:

     ...Nu spera cānd vezi misei

     La izbānda facānd punte,

     Te-ar īntrece nataraii,

     De ai fi cu stea īn frunte...

      (Glossa).

      Opera poetica a lui Eminescu reprezinta o īnnoire profunda a liricii romānesti.

      Limbajul poetic eminescian este caracterizat prin prospetime si naturalete, pentru ca Eminescu a considerat limba veche ca temelie pentru toate noile ei īnfatisari. El a intuit ca limbajul poetic trebuie sa porneasca de la operele folclorice si de la texte vechi, care conserva formele cele mai rezistente de limba. Īn poezia lui Eminescu putem gasi:

     " versuri de origine folclorica: ...Te-am ruga, mari, ruga     Sa-mi trimiti prin cineva

     Ce-i mai māndru-n valea Ta:

     Codrul cu poienile,

     Ochii cu sprāncenele;

     Ca si eu trimite-voi

     Ce-i mai māndru pe la noi...

      (Scrisoarea III)

     " versuri cu arome arhaice de stil cronicaresc:

     ...Īmparati pe care lumea nu putea sa mai īncapa

     Au venit si-n tara noastra de-au cerut pamānt si apa...

     ...Cum venira se facura toti o apa si-un pamānt...

      (Srisoarea III).

      Dar poetul īsi alterneaza mijloacele printr-o expresie intelectualizata (Tudor Vianu):

     ...ei au doar stele cu noroc

     si prigoniri de soarte...

     ...precum Atlas īn vechime sprijinea cerul pe umar

     asa el sprijina lumea si vecia īntr-un numar...

      Īn poezii coexista diferite tipuri de versificatie, de la versul clasic la expresia īndrazneata a versului liber.

      Poezia eminesciana este īncarcat de sensibilitate continānd si puterea evocatoare a limbii romāne si este construit pe un fond de armonie muzicala. Tudor Vianu sustine, ca ...Eminescu n-a trebuit sa se lupte cu limba, asa cum au facut unii din emulii sai de mai tārziu. I-a fost de ajuns sa se aseze īn curentul limbii si sa-si īnalte pānzele īn directia īn care sufla duhul ei.

      Poetul se inspira din mai multe surse. Poeza lui este de inspiratie istorica, sociala, mitologica, folclorica; poezia iubirii, a naturii.

      Mihai Eminescu īsi construieste universul sau poetic īn jurul cātorva teme si motive esentiale, ca: timpul, cosmicul, istoria, natura si dragostea.

      Tema cosmicului are o mare valoare prin prezentarea relatiei dintre om si univers, care se prezinta sub trei īnfatisari poetice: cosmogonica, sarcastica si elegiaca. Adeseori īntālnim si motivul vanitas vanitatum prin care Eminescu subliniaza caracterul trecator al vietii omenesti :

     ...Avem clipa, avem raza, care tot mai tine īnca...

      (Srisoarea I).

      Relatia dintre om si univers este foarte bine reprezentata īn capodopera creatiei eminesciene: poemul Luceafarul. Īn acest poem īntālnim si supratema timpului, tema naturii si a dragostei. Luceafarul reprezinta un moment de maxima elevatie a lirismului eminescian; este o admirabila sinteza a temelor si motivelor, atitudinilor poetice eminesciene. Opozitia terestru-cosmic este marcata si stilistic: luceafarul vorbeste de ...sfera mea..., ...reia-mi al nemuririi nimb..., ...de greul negrei vesnicii..., definindu-si astfel conditia superioara; īn contrast, Catalin vorbeste folosind o exprimare familiara: ...ti-as arata din bob īn bob amorul..., ...stai cu binisorul..., astfel definind conditia joasa, obisnuita.

      Tema timpului este o tema, care revine aproape īn toate poeziile lui Eminescu. Prin folosirea temei timpului poetul exprima caracterul trecator al vietii, dar si legatura sa cu trecut (Trecut-au anii).

      Poeziile de inspiratie istorica sunt foarte cunoscute (Memento mori,Epigonii,scrisorile,etc.). Īn evocarea istoriei atitudinea poetica a lui Eminescu apare sub doua aspecte: unul elegiac si altul satiric.

      Viziunea elegiaca e predominata īn acele creatii īn care panorama civilizatiei creeaza un sentiment al zadarniciei, determinat de ideea ca nimic nu e statornic īn timp (ideea fortuna labilis). Un astfel de poem este Memento Mori: ...Toate au trecut pe lume, numai raul a ramas./ O, acele uriase, īnsa mute piramide/ Cari stau ca veacuri negre īn pustiuri īmpietrite..., care este menit sa ilustreze teoria a unui rau care preexista īn lume. Aceasta idee se repeta īn Īmparat si proletar: ...formele se schimbara, dar raul a ramas....

      Viziunea satirica atinge toate laturile existentei sociale: impostura (Epigonii), īnjosirea dragostei (Scrisoarea IV, Scrisoarea V), coruptia, demagogia, formalismul, imitatia snoaba.

      Ca la toti marii poeti romantici, dragostea se afla īntr-o permanenta consonanta cu natura īn lirica erotica eminesciana. Prin Eminescu lirica erotica pierde elementele conventionale (dureri exagerate, accente lautaresti) pentru a deveni expresia a unor sentimente profunde. Poetul a pus iubirea sub semnul nestatorniciei, de aici rezulta melancolia, nota meditativa,chiar filozofica a liricii erotice eminesciene. Īmbinarea sentimentului iubirii cu al naturii este prezenta īn toate poeziile erotice ale poetului.

      Īn lirica erotica eminesciana putem deosebi doua etape distincte: īn poeziile de tinerete poetul crede īn iubire, īn posibilitatea omului de a se īmplini prin iubire; poetul selecteaza din natura acele elemente, care sugereaza eternitatea, frumusetea; sentimentele poetului sunt de bucurie, fericire :

     ...Vom visa un vis ferice,

     Īngāna-ne-vor c-un cānt

     Singuratece izvoare,

     Blānda batere de vānt...

      (Dorinta).

      Dupa 1877 se constata o schimbare īn lirica erotica eminesciana: poetul nu mai crede īn iubire, īn posibilitatea fericirii; natura este prezenta prin elemente, care sugereaza nestatornicia, trecerea. Starea sufleteasca a poetului este de dezamagire, disperare:

     ...Vezi, rāndunelele se duc,

     Se scutur frunzele de nuc,

     S-aseaza bruma peste vii

     De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii ?...

      (De ce nu-mi vii).

      George Calinescu sustine ca Eminescu e un mare erotic prin gravitate. Asa cum iubeste el, poporul nu iubeste decāt o singura data, la vārsta īnfloririi vietii barbatesti si a nubilitatii. La Eminescu putem vorbi de o dragoste de pasari albe care strabat eternitatea si se-ntālnesc din zbor īn dreptul unei stele (Tudor Arghezi).

      Poeziile lui Eminescu dovedesc patriotismul si faptul ca poetul este (si) un poet national:

     ...Vis de razbunare negru ca mormāntul

     Spada ta de sānge dusman fumegānd,

     Si deasupra idrei fluture cu vāntul

     Visul tau de glorii falnic triumfānd,

     Spuna lumii large steaguri tricolore,

     Spuna ce-i poporul mare, ramānesc,

     Cānd s-aprinde sacru candida-i vāltoare,

     Dulce Romānie, asta ti-o doresc...

      (Ce-ti doresc eu tie,dulce Romānie).

      Dar el este si un mare poet universal, prin romantismul sau (dar nu numai prin aceasta); pentru ca poeziile sale contin idei care sunt familiare tuturor oamenilor care le citesc.

      Opera lui Eminescu, poet al visului cosmic si mitologic, īsi are locul propriu nu numai īn literatura romāna, ci si īn cea universala. Generatiile īn succesiunea lor īsi transmit ca pe o datorie sacra convingerea, ca Eminescu este cel mai mare poet national. Referindu-se la valoarea creatiei eminesciene - din punctul de vedere a relatiei natioanal - universal - George Calinescu afirma: fiind foarte romān, Eminescu este un mare poet universal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.