Mihai Viteazul - personalitate a istoriei romanesti

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Descendenta, importanta in istoria romanilor
Vechi documente istorice, aflate in custodia Academiei Romane, precum si specificatiile din Condica episcopiei Ramnicului, atesta ca Mihai Viteazul s-a nascut la Dragoesti, localitate aflata pe partea stanga a Oltului, judetul Valcea. Aceleasi surse mai specifica faptul ca la Proieni, pe Valea Oltului, intr-o veche biserica ortodoxa s-a cununat c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Viteazul - personalitate a istoriei romanesti

Descendenta, importanta in istoria romanilor
Vechi documente istorice, aflate in custodia Academiei Romane, precum si specificatiile din Condica episcopiei Ramnicului, atesta ca Mihai Viteazul s-a nascut la Dragoesti, localitate aflata pe partea stanga a Oltului, judetul Valcea. Aceleasi surse mai specifica faptul ca la Proieni, pe Valea Oltului, intr-o veche biserica ortodoxa s-a cununat cu Doamna Stanca.

Potrivit istoricilor, ar fi fost fiul nelegitim al domnitorului Patrascu cel Bun, iar dupa altii, ar fi fost fiul lui Parvu Buzescu, tatal fratilor Buzesti. Mama sa, numita Teodora, a facut parte din familia Cantacuzinilor, sora cu Iane Cantacuzino. Fiind simultan domnitor in Tara Romaneasca (1593 - 1601), Transilvania (1599 - 1600) si Moldova (1600), Mihai Viteazul a realizat pentru prima data unirea unui teritoriu apropiat ca intindere de cel al Romaniei de astazi, fiind perceput de multi romani ca unul dintre cei mai importanti eroi nationali.

Ascensiunea politica
In 1588 a devenit ban de Mehedinti, la sfarsitul anului 1588 stolnic al curtii lui Mihnea Turcitul, iar in 1593 ban al Craiovei in timpul domniei lui Alexandru cel Rau. In septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar si al otomanilor, a devenit voievod al Tarii Romanesti, efectiv de pe 11 octombrie.

Adera la "Liga Sfanta" crestina, constituita din initiativa Papei Clement al VIII-lea, din care initial faceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova si Toscana (Anglia si Polonia au manifestat rezerve fata de politica de cruciada a papalitatii). Ulterior adera si Transilvania, considerata factor decisiv in atragerea in alianta a celorlalte doua state romanesti, Moldova si Tara Romaneasca. Aron Voda, domnul Moldovei semneaza un tratat cu imparatul habsburgic la 16 septembrie 1594, oferind astfel un motiv in plus lui Mihai Viteazul sa decida, cu acordul boierilor, intrarea in alianta antiotomana.

Victoriile impotriva Imperiului otoman
Aderarea Tarii Romanesti la "Liga Sfanta" a condus la izbucnirea (13 noiembrie 1594) unei revolte antiotomane soldata cu suprimarea creditorilor levantini si a intregii garnizoane otomane stationata in Bucuresti. Pe acest fundal, Mihai porneste o ofensiva generala impotriva Inaltei Porti, atacand cetatile turcesti de pe ambele parti ale Dunarii (Giurgiu, Harsova, Silistra s.a.). Urmeaza o serie de victorii impotriva tatarilor si turcilor (Putineiu, Stanesti si Serpatesti) culminata cu incendierea Rusciukului. Dupa modelul victorios al lui Mihai, Aron Voda porneste o campanie similara.

Datorita recunoasterii ca suzeran a lui Sigismund Bathory de catre Aron Voda si succesorul sau, Razvan Stefan, Mihai trimite o delegatie de boieri la Alba Iulia pentru a reglementa diplomatic relatiile munteano-transilvanene. Nerespectand porunca domnitorului, delegatia de boieri condusa de mitropolitul Eftimie semneaza un tratat cu Bathory prin care Mihai devenea loctiitorul acestuia pe propriul sau tron. Puterea revenea astfel Sfatului Domnesc alcatuit din 12 boieri de rang inalt. Comandand o armata de cca.

16.000 de ostasi, la care se adaugau cei 7.000 de transilvaneni condusi de Albert Kiraly, Mihai Viteazul obtine victoria la Calugareni - 13/23 august 1595(evocata in mod stralucit in poemul "Pasa Hassan" de George Cosbuc). Contraofensiva otomana il forteaza sa se retraga in munti, asteptand sprijinul lui Sigismund. Intre timp, Stefan Razvan este inlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movila, domn fidel polonezilor. Mihai Viteazul incepe (cu sprijin transilvanean si moldovean) eliberarea oraselor Targoviste (5-8 octombrie 1595), Bucuresti (12 octombrie 1595) si Giurgiu (15-20 octombrie 1595).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.