Mihai Viteazul

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Mihai a realizat prima mare actiune deschisa impotriva tuturor ce contestau dreptul nostru de a exista in spatiul de etnogeneza fie ei otomani, austrieci, poloni sau nemesi din Ardeal, "cunoscand bine toate rosturile neamului sau, neputand ramane nesimtitor la ravnirile Romanilor spre o unitate" (N. Iorga ).

Confruntandu-se cu marile puteri ce-si disputau intaietatea la aceasta rasc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Viteazul

Mihai a realizat prima mare actiune deschisa impotriva tuturor ce contestau dreptul nostru de a exista in spatiul de etnogeneza fie ei otomani, austrieci, poloni sau nemesi din Ardeal, "cunoscand bine toate rosturile neamului sau, neputand ramane nesimtitor la ravnirile Romanilor spre o unitate" (N. Iorga ).

Confruntandu-se cu marile puteri ce-si disputau intaietatea la aceasta rascruce de vanturi, otomanii, habsburgii, polonii, Mihai a infaptuit ceea ce nici unul din inaintasii sai nu izbandisera: independenta dublata de unitate nationala. Pentru scurt timp, este adevarat, dar mostenirea peste veacuri s-a dovedit a fi covarsitoare.

Biruitor la Calugareni si Targoviste, Giurgiu apoi Selimbar si Guraslau, sfidand taria ostilor otomane si pe cele ale lui Andrei Bathory, cele polone in Moldova, Mihai devenea "Restitutor Daciae" cum mentionau izvoarele contemporane, recunoscand cu sau fara voia lor identitatea spatiului dacic cu cel al etnogenezei noastre.

Iar ardeleanul Florian Aaron consemna ca "unind pe toti romanii intr-un tot, restatornicind Dacia veche, Mihai a facut o natie mare, demna de a fi recunoscuta de alte natii. Ca un alt Temistocle, se sili sa-si dezrobeasca tara, sa faca respectat statul romanesc si sa dea romanilor puterea de a-si tine demnitatea lor".

Alba Iulia de unde Mihai isi exercita autoritatea ca domn al tuturor romanilor devenea capitala politica la 1 noiembrie 1599, de acolo biruitorul rostea: "Io Mihai voievod, domn al tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei".Iar de atunci (27 mai 1600) Alba Iulia a ramas si va ramane capitala de suflet pentru noi toti.
Mihai Viteazul este personificarea curajului, demnitatii, tariei de caracter, chipul sau regasindu-se in nenumarate documente si cronici romanesti si straine, este redat in frescele bisericilor neamului, in cantece si legende populare.

Si-a vazut opera infaptuita: "Si hotaru Ardealului, pohta ce-am pohtit, Moldova, Tara Romanasca!", a pierit apoi tradat de lasi si lingusitori, de neputinciosii a caror arma era minciuna si crima marsava. Si "cazu ca un copaciu frumos" la 9 august 1601, pe Campia Turzii. "A ispravit tanar, dar in mijlocul unei groaznice furtuni pe care nu el o starnise desi se simtea mai bine oriunde aiurea in mijlocul vajairilor ei". Autorul moral (Basta - n.n.) nu avu nici mustrare si nici o rusine.

Nu se invrednici de nici o cinste corpul neansufletit pe care batjocorisera dusmanii si-l sfasiasera cainii, dar nu indrazni sa trimita imparatului (Rudolf II) proba sangeroasa a infamiei sale. Astfel capu putu fi "furat de Radu Florescu care-l aduse neclintitului credincios Radu Buzescu". Sunt cuvintele lui Nicolae Iorga, cel ce veghea cat traia, sa nu se stinga candele de la Manastirea Dealu, unde "zace cinstitul si raposatul cap al lui Mihai Marele Voievod, ce au fost Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si Moldovei".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.