Mihai Eminescu, poezia iubirii si a naturii Dorinta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Pe de alta parte este un cintarey frenetic al naturii terestre in veAsnica rotire a anotimpurilor. Este o natura cu un contur precis geologic Asi ..floral.., salbatica Asi deopotriva familiara, mitica -- prin aspectele ei parapsihice Asi luxuriante; umana, calda, intima, ocrotitoare -- prin componentele ei sufleteAsti. Dragostea, poate mai mult ca la alyi poeyi, se afla intr-o permanenta consonany[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu, poezia iubirii si a naturii Dorinta

Pe de alta parte este un cintarey frenetic al naturii terestre in veAsnica rotire a anotimpurilor. Este o natura cu un contur precis geologic Asi ..floral.., salbatica Asi deopotriva familiara, mitica -- prin aspectele ei parapsihice Asi luxuriante; umana, calda, intima, ocrotitoare -- prin componentele ei sufleteAsti. Dragostea, poate mai mult ca la alyi poeyi, se afla intr-o permanenta consonanya cu natura. Natura este o stare de suflet, in sensul ca infayiAsarea ei, e dictata de un sentiment.

Acolo unde dragostea apare ca un vis frumos de fericire (Dorinya, Lacul, Floare-albastra, Lasa-yi lumea ..., etc.) cadrul fizic este al unei naturi incintatoare, de basm: vara e in toi, ierburile au frageziune, sunetele Asi culorile se armonizeaza. Cind dragestea sa stins, sentimentului de dezamagire ii corespunde o natura, sumar ..veleitata.., cu plopi stingheri, cu cetuiri, brume Asi ploi, cu intinderi ..borede.., albe, nemiscate Asi reci (de cite ori iubita..., Pe langa plopii fara soy, De ce nu-mi vii, Din valurile vremii, Sonete etc. ).
Relayia aceasta, specifica poeziei eminesciene, este de factura romantica dar ea are (prin obsesia codrului ocrotitor, a naturii primitoare) Asi radacini in folclorul romanesc.
DORINTA. Poezia apare in numarul din 1 sept. 1876 al "Convorbirilor literare". Din variante, deducem ca poetul o concepuse iniyial ca pe o scrisoare de dragoste, adresata iubitei Asi semnata cu iniyiala E.

Elemente de epistola pastreaza Asi textul definitiv, Asi, in primul rind, folosirea persoanei a II-a, a adresarii directe in toata poezia. Fata de primele variante, aceasta, ultima este mult mai concentrata.
O specie, e un mic poem pastoral, in genul idilei clasice, complicat in spirit romantic prin intensitatea visului de dragoste. Poetul aspira spre o iubire implinita, proiectind pe fundalul unei naturi feerice o poveste de dragoste ideala, in care gesturile se implinesc intr-un ritual al inyelegerii Asi al armonicii depline.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.