Mihai Eminescu Luceafarul comentariu literar

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

O asemenea complexitate a poemului este marca unei inspiratii diverse si putem stabili cateva coordonate esentiale ale genezei acestei uimitoare creatii lirice:
A. Filonul mitic si folcloric vizeaza cu deosebire cultura poetului pe traseul basmului Fata in gradina de aur - zburatorul - Luceafarul - Hyperion. Din basm, Eminescu pastreaza pentru poem cadrul, pe care-l umple insa cu sensuri d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu Luceafarul comentariu literar

O asemenea complexitate a poemului este marca unei inspiratii diverse si putem stabili cateva coordonate esentiale ale genezei acestei uimitoare creatii lirice:
A. Filonul mitic si folcloric vizeaza cu deosebire cultura poetului pe traseul basmului Fata in gradina de aur - zburatorul - Luceafarul - Hyperion. Din basm, Eminescu pastreaza pentru poem cadrul, pe care-l umple insa cu sensuri date de filozofia geniului, motivul frumusetii unice, alegoria posibilelor relatii intre o pamanteanca si un nepamantean (devenite in poem valente ale cautarii idealului si nuantate cu deosebire de Luceafarul care-l inlocuieste pe zmeu spre a defini conditia geniului).

Mitul zburatorului patrunde in opera ca imbold declansator pentru visare, aspiratie si revelatia idealului. Dar zburatorul coroboreaza perfect cu motivul Luceafarului, astru care simbolizeaza spiritul pur destinat sa se intrupeze cu lumea sa pura in geniu si cu mitul universal al lui Hyperion (Hyper-eon = cel care merge deasupra; fiul cerului, tatal Soarelui si al Lunii - dupa Hesiod, Soarele insusi - dupa Homer; zeul de legatura intre Cer si Pamant, intre Intuneric si Lumina, intre Moarte si Viata), implicand la Eminescu conditia antitetica a geniului.

Filozofia populara - cu credintele, practicile magice si traditiile ei (de exemplu, formula de descantec a fetei produce o noua intrupare a Luceafarului) - se contopeste cu cea mitica despre nasterea lumii si originea elementelor primare. Luceafarul apare intrupandu-se din cer si mare spre a capata infatisarea neptunica si apoi din noapte si soare - spre a deveni demonul mistuit de patima, echivalentul zburatorului din mitologia noastra (! Nu se intrupeaza niciodata din tarana - perisabilitate, conditia efemera a fiintei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.