Mihai Eminescu Luceafarul

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

"Luceafarul" este expresia desavarsita a geniului eminescian, aparand ca o sinteza a gandirii sale poetice, ca un diamant fascinant intr-un colier cu multe nestemate, este geniul mitului romanesc, iar legenda Luceafarului este mai mult decat alegoria propriei existente de poet a lui Eminescu , este totodata simbolul unei istorii, pe care el o reconstituia poetic in poezia mitului romanesc, pentru [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu Luceafarul

"Luceafarul" este expresia desavarsita a geniului eminescian, aparand ca o sinteza a gandirii sale poetice, ca un diamant fascinant intr-un colier cu multe nestemate, este geniul mitului romanesc, iar legenda Luceafarului este mai mult decat alegoria propriei existente de poet a lui Eminescu , este totodata simbolul unei istorii, pe care el o reconstituia poetic in poezia mitului romanesc, pentru a-i da astfel prestigiul unui destin.

Poem romantic, construit pe tema destinului omului de geniu intr-o lume marginita si meschina, incapabila de a-l intelege si otila acestuia, "Luceafarul" este, in acelasi timp, un poem desavarsit al iubirii ideale, pe care poetul a cautat-o cu sete nespusa toata viata, inaltandu-se inspre ea necontenit ca o vapaie din propria-i mistuire.

Cele 392 de versuri ale poemului, distribuite in 98 de catrene, sunt organizate intr-o structura compozitionala armonioasa, sustinuta de cele doua planuri: universal- cosmic si uman- terestru, care converg permanent unul spre celalalt si se interfereaza uneori in cele patru tablouri, gandite ca parti distincte in arhitectura ansamblului. Din punct de vedere al speciei literare, "Luceafarul" este un poem filozofic, in care pastelul, idila, elegia si meditatia reliefeaza, in formule artistice variate, adancimea simtirii si a cugetarii poetice.

Poemul se desfasoara pe un vag fir epic intr-o suita de metafore si simboluri in care se absorb idei filozofice. Nostalgia muritorilor catre astre e un motiv romantic frecvent. Spatiul sideral, astrele, constituie si la Eminescu decorul cel mai inalt si mai semnificativ al iubirii sale.

Primele sapte strofe ale poemului ne-o arata pe fata de imparat contempland Luceafarul, seara de seara, de la fereastra dinspre mare a castelului:
"Privea in zare cum pe mari
Rasare si straluce,
Pe miscatoarele carari
Corabii negre duce."

La randu-i, Luceafarul, privind "spre umbra negrului castel", o indrageste pe fata si se lasa coplesit tot mai mult de dorul ei. Semnificatia alegoriei este ca pamanteanul aspira spre absolut, iar spiritul superior simte nevoia compensatorie a materialitatii.
Urmatoarele strofe infatiseaza iubirea ce se infiripa intre intre reprezentantii celor doua lumi diametral opuse. Surprinsa de recile scantei ale Luceafarului, care arunca in iatacul ei "o mreaja de vapaie", urmand-o adanc in vis, cand vine sa se culce, fata il imbie induiosator:
- O, dulce-al noptii mele domn,
De ce nu vii tu?Vina!"

Asadar, ca si in "Floare albastra" sau "Dorinta" atractia indragostitilor, unul catre celalalt, este sugerata mai intai de o chemare, menita sa le scoata in relief mai pregnant dorul, dar li puterea sentimentului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.