Mihai Eminescu 4

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura "Lacramioarele invataceilor gimnazisti", in care apare si poezia "La mormantul lui Aron Pumnul" semnata Mihai Eminovici. La 25 februarie/9 martie debuteaza la revista "Familia" din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-as avea". Iosif Vulcan ii schimba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu 4

1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura "Lacramioarele invataceilor gimnazisti", in care apare si poezia "La mormantul lui Aron Pumnul" semnata Mihai Eminovici. La 25 februarie/9 martie debuteaza la revista "Familia" din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-as avea". Iosif Vulcan ii schimba numele in Mihai Eminescu.

In acelasi an ii mai apar in "Familia" inca cinci poezii. Adevarata consacrare a poetului se produce in 1870, cand incepe sa colaboreze la "Covorbiri literare", organ al societatii si cenaclului "Junimea" din Iasi, unde va publica intreaga opera autuma. Eminescu ocupa, pe rand, diverse functii: bibliotecar, inspector scolar, ziarist, mai intai la Iasi, apoi la Bucuresti. La 33 de ani se imbolnaveste de nervi. Se trateaza la un sanatoriu vienez, apoi in tara, dar, in ciuda unor aparente perioade de insanatosire, boala inainteaza necrutator si la varsta de 39 de ani - 15 iunie 1889 - Mihai Eminescu se stinge din viata in casa de sanatate a doctorului Sutu. Este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.

Opera literara a lui Eminescu, se compune in principal din poezii, din care, in timpul vietii poetului, a aparut un singur volum editat de T. Maiorescu, in vremea in care autorul era in spital. Si, daca autumele ilustreaza, prin echilibrul lor artistic si prin cultul formei, uneori chiar printr-o viziune senina si sobra, o ipostaza clasicista a poetului, postumele il ataseaza, fara echivoc, romantismului titanic, reflexiv, pe care il imbogateste substantial cu specificul sensibilitatii romanesti.

Poet extrem de cultivat, dotat cu o permanenta voluptate a cunoasterii si cu un rafinament artistic superior, el deschide drum sinesteziei simboliste si muzicalitatii profunde, ceea ce i-a facut pe unii critici sa-l considere "parinte al simbolistilor". Prestigiul dobandit se explica prin faptul ca originalitatea sa are o coloratura si o substanta profund nationale. Marile teme si motive ale operei sale pot fi usor descoperite in istoria si spiritualitatea romaneasca, in folclor si mitologia nationala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.