Mihai Eminescu - repere biografice

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Facultate

Copilaria si-a petrecut-o in apropierea Botosanilor, pe mosia parinteasca de la Ipotesti. Si-a urmat clasele elementare si gimnaziale la Cernauti, oras mare, romanesc din Bucovina de nord, aliata pe atunci sub ocupatie habsburgica. In adolescenta a peregrinat cu trupele de actori prin tara.

A debutat la varsta de 16 ani cu poezia "De-as avea", in revista "Familia" de la Pesta, condu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu - repere biografice

Copilaria si-a petrecut-o in apropierea Botosanilor, pe mosia parinteasca de la Ipotesti. Si-a urmat clasele elementare si gimnaziale la Cernauti, oras mare, romanesc din Bucovina de nord, aliata pe atunci sub ocupatie habsburgica. In adolescenta a peregrinat cu trupele de actori prin tara.

A debutat la varsta de 16 ani cu poezia "De-as avea", in revista "Familia" de la Pesta, condusa de Iosif Vulcan, care i-a schimbat numele din Eminovici in Eminescu. A urmat studiile universitare la Viena intre 1869 si 1872 si la Berlin intre 1872 si 1874. Inca din perioada studentiei a devenit membru al Societatii Junimea.

A fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din lasi si revizor scolar. A lucrat in gazetarie si a condus "Curierul din Iasi" si ziarul "Timpul" din Bucuresti, organ al Partidului Conservator.
Titu Maiorescu i-a publicat singurul volum de versuri aparut in timpul vietii la finele anului 1883 si inceputul lui 1884. Ultimii ani i-a petrecut in suferinta si boala.

A trecut in eternitate la 15 iunie 1889. In inegalabila sa biografie "Viata lui Mihai Eminescu" (1932) G. Calinescu consemna astfel, in randuri ritmate si cadentate, savant orchestrate de poem simfonic trecerea in eternitate a luceafarului poeziei romanesti: "astfel se stinse in al optulea lustru de viata, cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc.

Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale".

Tot Calinescu in "Viata lui Mihai Eminescu" demonstreaza cum Eminescu ar fi revendicat de zece natii din Septentrion pana-n Orient, si de la Marea Baltica pana la Marea Caspica. Eminescu ar fi facut de unii falsificatori de documente rand pe rand suedez, polonez, rus, ucrainean, sarb, bulgar, albanez, turc, armean si persan. Dar Eminescu descindea dintr-o nobila si straveche spita romaneasca, al carei arbore genealogic cobora mult timp si-si avea radacinile adand infipte in solul..........al Bucovinei natale.

Raportul dintre national si universal
In cazul lui Eminescu, mai mult decat la oricare scriitor roman se pune problema raportului dintre national si universal. In termeni filosofici raportul dintre national si universal este raportul de la individual la general, si de la concret la abstract. Nationalul si universalul sunt doi termeni inseparabili ai aceleiasi ecuatii, care se presupun si se interconditioneaza reciproc. Nu exista universalitate pura si abstracta, ci numai universalitate prin nationalitate.

Un fenomen abisal ca Eminescu nu poate fi explicat si inteles decat prin prisma teoriei inconstientului colectiv al lui Karl Gustav Yung. Din aceasta perspectiva psihanalitica moderna, Eminescu ne apare ca un produs al subconstientului colectiv romanesc. De aceea noi toti ne regasim in Eminescu si ceva din Eminescu exista in noi toti.

Eminescu exprima in universalitate spiritul romanesc asa cum Dante exprima spiritul italian, Cervantes spiritul spaniol, Shakespeare spiritul englez, Voltaire spiritul francez, Goethe spiritul german, iar Puskin si Lermontov spiritul rus. In jurul lui Eminescu s-a construit in timp, o intreaga disciplina, si anume eminescologia, asa cum in jurul lui Dante s-a construit dantologia, iar in jurul lui Shakespeare s-a construit shakeaspearologia. Eminescologia este o disciplina vasta care cuprinde contributiile unor cercetatori si exegeti romani sau straini la cunoasterea vietii si operei lui Eminescu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.