Mihai Eminescu - omul si poetul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.23

nivel: Liceu

Anul 1866 este un an fructuos pentru tanarul de numai 16 ani. In ianuarie, se stinge din viata profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura: ,,Lacramioarele invataceilor gimnazisti” , in care apare si poezia ,,La mormantul lui Aron Pumnul” , semnata de Mihai Eminescu. La 25 februarie / 9 martie debuteaza la revista ,,Familia” din Pesta, condusa de Iosif Vulcan,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu - omul si poetul

Anul 1866 este un an fructuos pentru tanarul de numai 16 ani. In ianuarie, se stinge din viata profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura: ,,Lacramioarele invataceilor gimnazisti” , in care apare si poezia ,,La mormantul lui Aron Pumnul” , semnata de Mihai Eminescu. La 25 februarie / 9 martie debuteaza la revista ,,Familia” din Pesta, condusa de Iosif Vulcan, cu poezia ,,De-as avea”. El este cel care-i schimba numele in Eminescu, adaptat usor de poet si mai tarziu si de alti membrii ai familiei.
In toamna anului 1869, poetul merge la Viena pentru studii universitare, unde ramane pana in 1872. Aici o intalneste si pe Veronica Micle, cea care va deveni iubita din taina a poetului. Colaboreaza cu revista ,,Convorbiri literare” , unde publica poeziile ,,Venere si Madona” , ,,Epigonii” , ,,Imparat si proletar” , ,,Mortua est” , ,,Inger si demon”.

Dupa doi ani de studii la Berlin , se intoarce in tara (Iasi) unde viata poetului devine un sir neintrerupt de suferinte. Oficialitatea culturala si politica a regimului burghezo-mosieresc il ignora sau ii dadea pentru scurte periade de timp, functii modeste, ca apoi sa-l denunte sau sa-l destituie. In aceasta perioada, Eminescu nu se bucura decat de prietenia lui Creanga , care indrumat de poet, incepe sa asterne pe hartie minunatele sale povestiri si amintiri din copilarie.
Venind la Bucuresti, in toamna lui 1877, Eminescu devine redactor la revista ,,Timpul” pentru o lunga perioada de timp. Munca la acest ziar, pe care-l scria aproape in intregime, la istovit, la distrus, subrezindu-i nervii si sanatatea. Consecinta acestei munci zdrobitoare n-a incetat sa apara.

In iunie 1883 Mihai Eminescu se imbolnaveste grav. Lasat prada bolilor si neajunsurilor, poetul isi traieste ultimii ani de viata intr-o continua suferinta fizica si morala, scrie din ce in ce mai putin si publica tot atat de putin. La 15 iunie 1889 se stinge din viata un poet de talie europeana. Constient de geniul care l-a cinstit, a afirmat la un moment dat: ,,Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea de aur”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.