Mihai Eminescu - Poezia iubirii si a naturii

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Opera lui Eminescu isi articuleaza universul de cuget si simtire in jurul catorva teme si motive esentiale, care se constituie ca ipostaze lirice ale acele-iasi priviri asupra omului ca fiinta cosmica, sau ca fiinta a naturii, a omului ca fiinta a istoriei, sau ca fiinta a dragostei. Ca la toti marii poeti romantici, dragostea si natura sunt teme permanente si in creatia lui Eminescu. Natura este[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu - Poezia iubirii si a naturii

Opera lui Eminescu isi articuleaza universul de cuget si simtire in jurul catorva teme si motive esentiale, care se constituie ca ipostaze lirice ale acele-iasi priviri asupra omului ca fiinta cosmica, sau ca fiinta a naturii, a omului ca fiinta a istoriei, sau ca fiinta a dragostei. Ca la toti marii poeti romantici, dragostea si natura sunt teme permanente si in creatia lui Eminescu. Natura este cadru fizic pentru toate gesturile poe-tului, de la atitudinea meditativ-filozofica la cea erotica. Infatisarea ei se consti-tuie pe doua dimensiuni esentiale: una terestra, cealalta cosmica, aflate de cele mai multe ori in interferenta.

Mihai Eminescu e in primul rand un tulburator poet al spatiului cosmic,
prezentat fie in mari proiectii ale genezei sau stingerii universale, fie prin multi-mea elementelor cosmice care impregneaza parca intreaga opera.In al doilea rand, Eminescu este un cantaret frenetic al naturii terestre in vesnica rotire a anotimpurilor. Este o natura cu un contur precis geologic si floral, salbatica si deopotriva familiara, mitica - prin aspectele ei paradisiace si luxuriante; umana, calda, intima, ocrotitoare - prin componentele ei sufletesti.

Dragostea, poate mai mult ca la alti poeti, se afla intr-o permanenta consonanta cu natura. Natura este stare de suflet, in sensul ca infatisarea ei este dictata de sentiment. Acolo unde dragostea apare ca un vis frumos de fericire cadrul fizic este al unei naturi incantatoare, de basm: vara e in toi, ierburile au fragezime, sunetele si culorile se armonizeaza. Cand dragostea s-a stins, senti-mentului de dezamagire ii corespunde o natura sumar schitata, cu plopi stin-gheri, cu ceturi, brume si plopi cu intinderi boreale, albe, nemiscate si reci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.