Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

Se intoarce in acest oras in 1865 si ramane in casa profesorului Aron Pumnul, care pierduse un fiu, ingrijindu-se de biblioteca lui. Profesorul moare si Mihai Eminescu se afla printre "invataceii gimnazisti" care-I dedica brosura votiva La mormantul lui Aron Pumnul, publicata la 12/24 ianuarie in Cernauti. Peste o luna si jumatate, la 25 februarie/9 martie se produce si debutul sau in revista [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu

Se intoarce in acest oras in 1865 si ramane in casa profesorului Aron Pumnul, care pierduse un fiu, ingrijindu-se de biblioteca lui. Profesorul moare si Mihai Eminescu se afla printre "invataceii gimnazisti" care-I dedica brosura votiva La mormantul lui Aron Pumnul, publicata la 12/24 ianuarie in Cernauti. Peste o luna si jumatate, la 25 februarie/9 martie se produce si debutul sau in revista Familia din Pesta, cu care ocazie directorul Iosif Vulcan ii schimba numele din Eminovici in Eminescu.

Poezia se numeste De-as avea... Pe vara se afla ca "privatist", liber profesionist, la Blaj, publica alte poezii, dar in anul urmator se angajeaza ca sufleur si actor in trupa lui Iorgu Caragiale. Il gasim in 1868 la Bucuresti si din mai pana in septembrie insoteste trupa lui Mihail Pascaly prin Transilvania si Banat. Din toamna e sufleur la Teatrul National din Bucuresti, primit la 1 aprilie 1869 membru al Societatii Literare "Orientul" a lui Gr. H. Grandea, cunoaste pe Ion Luca Caragiale.

Continua sa publice la Familia, isi aduna poezii in doua manuscrise Elena si Marta,scrie un roman ,Genul pustiu ,incepe o piesa de teatru, traduce arta reprezentarii dramatice de Enric Theodor Rotscher. Cu trupa Mihail Pascaly colinda Moldova si Bucovina. Retinut de tatal sau, pleaca in toamna anului 1869 si se inscrie ca student audient extraordinar la cursurile de filozofie, devenind si membru al Societatii Studentesti ,,Romania''.

Contiuna studiile la Viena pentru a studia filozofia. Viena era pentru Eminescu o amplificare a Cernautilor cu deosebirea ca in locul unei societati germanizante aduse din toate partile imperiului avea de-a face cu o germanitate autentica si amabila. La Viena studiau foarte multi romani din toate provinciile tarii, din Transilvania, Banat, Moldova de Sus, asa incit Eminescu, trait si inainte printre tineri scolari dezradacinati de solul lor natal se afla din nou in mijlocul unei studentimi polidialectale si, in pluritatea cazurilor, de origine taraneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.