Mihai Eminescu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Gimnaziu

Se naste īn orasul Botosani Mihail, al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici si Raluca, din familia Iurascu. Unele marturii fixeaza ca data a nasterii 14 decembrie 1849, iar forma Mihai se va impune mai tārziu. Familia cobora pe linie paterna din Transilvania de unde emigreaza īn Bucovina din cauza exploatarii iobagesti, obligatiilor militare si a persecutiilor religioase. Bu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mihai Eminescu

Se naste īn orasul Botosani Mihail, al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici si Raluca, din familia Iurascu. Unele marturii fixeaza ca data a nasterii 14 decembrie 1849, iar forma Mihai se va impune mai tārziu. Familia cobora pe linie paterna din Transilvania de unde emigreaza īn Bucovina din cauza exploatarii iobagesti, obligatiilor militare si a persecutiilor religioase. Bunicii sai, Vasile si Ioana, traiesc īn Calinestii lui Cuparencu, nu departe de Suceava, comuna īntemeiata de emigrantii transilvaneni. Mor din cauza epidemiei de holera din 1844, si poetul, nascut mult mai tārziu, nu-i cunoaste si nu-i evoca īn scrierile sale. Gheorghe, primul baiat al lui Vasile, tatal poetului, trece din Bucovina īn Moldova si īndeplineste functia de administrator de mosie. Este ridicat la rangul de caminar si īsi īntemeiaza gospodaria sa la Ipotesti, īn Tinutul Botosanilor.


Mihai Eminescu este poetul natonal pentru ca surprinde īn opera sa nu doar ideile romantismul, ci si trasaturi fundamentale pentru modul de gandire romanesc. S-a nascut la Botosani, pe 15 ianuarie 1850, īntr-o familie care apartinea micii boierimi rurale, oameni cu respect pentru carte si pentru valorile spirituale. Copilaria si-o petrece la Ipotesti, pe mosia parinteasca, si pana in 1858 primeste in familie primele indrumari intelectuale. Se inscrie direct in clasa a III-a, la scoala greco-orientala din Cernauti. Īn 1860 isi incepe studiile gimnaziale in acelasi oras (la "Ober Gymnasium"), rezultatele sale la stiintele umaniste fiind cu totul remarcabile. Cu o intrerupere de un an (īntre 1863-1864) Eminescu isi desavarseste aici educatia si tot aici debuteaza literar, intr-o brosura comemorativa; este vorba despre prima sa poezie - La mormantul lui Aron Pumnul, publicata īn 1866. In acelasi an, dupa ce ii apare poezia De-as avea īn revista Familia, editata de Iosif Vulcan la Pesta, publica mai multe poezii, face traduceri din germana si hotaraste sa inceapa cunoasterea lumii pe cont propriu; intre 1866 si 1869 calatoreste in mai multe orase cunoscand diferite cercuri de intelectuali si artisti.


In toamna lui 1869, la insistentele familiei, pleaca la Viena unde isi completeaza educatia audiind diferite cursuri, intre care cele de filozofie ocupa un loc privilegiat. Tot acum incepe sa colaboreze cu revista Convorbiri literare unde trimite (de la Viena) texte care il vor face cunoscut in mediile literare romanesti: Venere si Madona, Epigonii, Fat-Frumos din lacrima, Mortua est, Sarmanul Dionis. Intre 1872 si 1874 se inscrie la Universitatea din Berlin cu intentia de a-si lua doctoratul in filozofie, dar nu-si definitiveaza proiectul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.