Miguel de Unamuno

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Facultate

Personalitatea sa puternica este doar partial atasata "generatiei de la 1898" - frustrata de pierderea razboiului cu Cuba - alaturi de Antonio Machado, Jacinto Benavente si J. Martinez Ruiz, careia ii apartinea prin varsta si idealuri. Cat despre modernismul ce incerca sa revitalizeze literatura hispano-americana sub autoritatea lui Ruben Dario, l-a ignorat cu buna stiinta, considerandu-l o miscar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miguel de Unamuno

Personalitatea sa puternica este doar partial atasata "generatiei de la 1898" - frustrata de pierderea razboiului cu Cuba - alaturi de Antonio Machado, Jacinto Benavente si J. Martinez Ruiz, careia ii apartinea prin varsta si idealuri. Cat despre modernismul ce incerca sa revitalizeze literatura hispano-americana sub autoritatea lui Ruben Dario, l-a ignorat cu buna stiinta, considerandu-l o miscare de suprafata.

Literatura sa n-a facut altceva decat sa ilustreze propria filozofie, legata de descoperirea "infraistoriei", manifestata zilnic la nivelul indivizilor si colectivitatilor. Romanele sale, precum
Pentru Unamuno, don Quijote nu este un simbol, ci intruchiparea esentiala a sentimentului tragic al vietii, conflict agonic intre ratiune si credinta, existent atat la indivizi , cat si la popoare. "Facand deliberat abstractie de orice tentativa de eruditie sau de cautare de simboluri, Unamuno identifica creatia lui Cervantes cu problema Spaniei" (Emilia de Zuleta).

Ganditorul spaniol este o autentica figura renascentista, un umanist dar si un creator. Discipol iberic al lui Soeren Kierkegaard, Unamuno este socotit reprezentant al existentialismului spaniol.Daca proza sa s-a dovedit un domeniu apt sa sustina convingerile sale filozofice, in piesele de teatru "La esfinge" ("Sfinxul", 1909), "Sombras de suene" ("Umbre de vis", 1930), "El otro" ("Celalalt", 1932) Unamuno porneste de la afirmarea ca "lumea este teatru" ("el mundo es teatro"), raportat continu la experienta existentiala.

Poezia reprezinta poate cea mai calda si mai putin speculativa parte a amplei sale creatii. In multe din poemele sale ("Poesias" - "Poezii", 1907; "Rosario de sonetos liricos" - "Rozariu de sonete lirice", 1911; "El Cristo de Velasquez" - "Cristul lui Velasquez", 1920), "De Fuerteventura a Parisi"("De la Fuerteventura la Paris"). Unamuno sondeaza propriul "eu" liric prin parafraza autobiografica, prin trimiterea la intamplari carora le-a fost martor si care l-au ajutat sa inteleaga lumea si sa si-o asume.

Este zona in care filozoful Unamuno se retrage din fata intrebarilor metafizice, pentru a ramane pur si necontrafacut in lumina propriei sale constiinte. De un mare interes pentru mai buna intelegere a operei lui Unamuno in totalitatea ei, in acelasi timp de un mare farmec si de o autentica semnificatie umana, sunt poeziile sale, de tonuri seci si aspre ca forma, de adancimea de gandire, prospetimea si sugestivitatea emotiilor, carora insa le confera o umana grandoare.

Versurile lui Unamuno invedereaza faptul fundamental ca acest romancier si ganditor este inainte de toate poet. Pentru el poezia e "metafizica profunda", iar versul liber "limbajul natural si profund al spiritului". Totusi poezia lui Unamuno e clara, deloc abstracta si exprima intr-un mod direct, nud, pasiuni adeseori elementare. Intreaga poezie a lui Unamuno e lipsita de ornamente si in acelasi timp viguroasa. "Nicicum nu-i mai frumos decat poezia nuda", afirma el, intr-o alta poezie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.