Migratiile interne si enclavele culturale - asezari de pastori ungureni in nordul Munteniei

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Benefica pentru cercetare a fost si rememorarea mitului clasic al argonautilor, societate de regi de origine divina, care hotarasc sa faca o aventura unica: se duc cu corabia Argo in Colchida, pe coasta caucaziana a Marii Negre, la regele Aietes, tatal celebrei Medeea, ca sa intre in stapanirea "lanei de aur" (blana unui berbec minunat). Mitul intemeietor de stat poate deveni in descinderea noastr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Migratiile interne si enclavele culturale - asezari de pastori ungureni in nordul Munteniei

Benefica pentru cercetare a fost si rememorarea mitului clasic al argonautilor, societate de regi de origine divina, care hotarasc sa faca o aventura unica: se duc cu corabia Argo in Colchida, pe coasta caucaziana a Marii Negre, la regele Aietes, tatal celebrei Medeea, ca sa intre in stapanirea "lanei de aur" (blana unui berbec minunat). Mitul intemeietor de stat poate deveni in descinderea noastra mit intemeietor de lume, mit al realitatii pastorale.

Despre comunitatile-studiu de caz pot afirma ca le-am proiectat in spatiul stiintific si au fost supuse, astfel, izolarii. Acest spatiu se caracterizeaza, firesc, prin omogenitate si coerenta fata de spatiul experientei practice. Pentru oamenii acestia semnul intelepciunii pare a fi vointa continua; ei au libertate interioara si nu numai, constienti ca timpul este in ei. Cand mi-am propus sa fac o prezentare a temei de cercetare si anume: Migratiile interne si enclavele culturale. Asezari de pastori ungureni in nordul Munteniei, nu mi-a fost greu sa gasesc argumentele, intrucat ele imi erau de mult timp familiare.

M-a atras ideea de grup cultural recontextualizat, de formatie sociala care poate fi calificata prin conceptul de izolat, de grup minoritar, marginal, distinct prin limbaj, (lexic, fonetisme) prin onomastica si toponimie, prin indeletniciri, obiceiuri de viata rurala sau de trairi spirituale. Este sesizabila identitatea distincta, dar si mai evidente sunt dominantele caracterului lor: numai niste indivizi puternici ar fi reusit sa-si impuna specificitatea (indiferent de domeniu) in fata autohtonilor care ii priveau circumspect si care nu puteau intelege intru totul cauzele dislocarii unor grupuri mari, emigrate din motive religioase sau politice si care isi cautau propriul destin impovarati fiind de mentalitatea noului venit.

Nu sunt de neglijat raportarile la intreaga zona in care s-a produs integrarea, accentul punandu-se pe evidentierea unei identitati pe toate palierele de manifestare: social, economic, cultural, spiritual. Schimbarea zonei de stabilizare este un fenomen trait atat de populatia ardeleana, cat si de cea din Tara Romaneasca, migrarea efectuandu-se in ambele sensuri. Pretutindeni adaptarea s-a facut in timp, endogamia locala functioneaza pana astazi ; este un fel de prudenta a celor care se simt membrii unui grup social, o aparare a integritatii colective.

Verificarea concluziilor la care am ajuns poate fi facuta cercetand alte asezari cu populatie asemanatoare celei din Corbii Muscelului: Badeni-Ungureni, Berevoiesti-Ungureni, Oiesti-Ungureni, Uda-Ungureni, (in Arges) sau Vaideeni-Valcea. Aici intalnim diferente marcatoare ale comunitatii distincte. Migratiile interne se fac totusi in interiorul aceleiasi culturi. Cercetarea devine monografica, iar studiul de caz nu poate decat sa justifice demersul stiintific. Specificitatea vietii ungurenilor, relatiile lor cu vecinii, portul, lexicul specializat (un lexic profesional, vezi ocupatia de baza, pastoritul), marcile izolarii pe care le poarta, conduc spre construirea unui studiu contrastiv, insa doar in punctele tangente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.