Mierea

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.55

nivel: Gimnaziu

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om. Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii.

Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mierea

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om. Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii.

Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. In Vechiul Testament gasim scris "miere" de peste 60 ori. In Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor.

Dioscoride, autorul unei carti in cinci volume, "De Materia Medica", trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale. Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala.

Folosirea mierii in alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), in medicina, in ritualurile religioase a fost in continua crestere pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla. In anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o enzima care grabeste conversia zaharului in glucoza si fructoza.


Clasificare
Dupa provenienta:
- miere de flori, (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
- miere de mana, (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala.

Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:
- miere monoflora, provenita integral, (sau in mare parte), din nectarul florilor unei singure specii: (salcam, tei, floarea soarelui, menta)
- miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Dupa modul de obtinere:
- in faguri (se livreaza in faguri),
- scursa liber din faguri ,
- extrasa cu ajutorul centrifugii ,
- obtinuta prin presarea fagurilor ,
- topita (fagurii sunt incalziti).

Dupa consistenta:
- lichida (fluida),
- cristalizata (zaharisita).

Dupa culoare: - incolora, galben-deschisa, aurie, verzuie, bruna sau roscata.Dupa aroma, diversele sorturi de miere, se apreciaza prin miros si degustare, indicandu-se denumirea speciei de plante din care provin.
La clasificare se mai poate lua in considerare si: compozitia chimica, puritatea, puterea calorica.

Proprietati fizice
Mierea este un aliment cu gust dulce si parfumat, cu aspect semifluid, vascos sau cristalizat si culoare specifica, avand un continut mare de zaharuri si substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Culoarea. In raport cu substantele colorate care se gasesc in nectar si care sunt pigmenti vegetali-caroten, clorofila, xantofila- culoarea mierii difera de la incolor pana la neagra. La mierea de nectar predomina culoarea galbena. Mierea stransa la inceputul primaverii are o culoare de un galben viu, pana la portocaliu. Cu timpul, mierea isi pierde culoarea initiala, de obicei se inchide la culoare, iar in timpul cristalizarii se deschide.

Producerea mierii
Producerea mierii de catre albine este un proces complex de transformare a materiei prime in miere, incepand cu recoltarea si terminandu-se cu capacirea celulelor din faguri. Albinele lucratoare recolteaza nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) si le inmagazineaza un timp in gusa, unde sunt amestecate cu saliva, iar la sosire transfera continutul zaharat albinelor din stup, care il prelucreaza in continuare, pana se obtine produsul finit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.