Mielomul multilplu - prezentare de caz clinic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.67

nivel: Facultate

Etiologia ramane necunoscuta. Stimularea antigenica cronica, bolile autoimune, expunerea ocupationala la pesticide si ierbicide ar putea constitui factori de risc. De asemenea, expunerea la radiatii creste riscul dezvoltarii bolii, fapt demonstrat de incidenta mai mare la supravietuitorii bombardamentelor atomice si la pacientii iradiati pentru Spondilita anchilozanta. Persoanele infectate cu HIV [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mielomul multilplu - prezentare de caz clinic

Etiologia ramane necunoscuta. Stimularea antigenica cronica, bolile autoimune, expunerea ocupationala la pesticide si ierbicide ar putea constitui factori de risc. De asemenea, expunerea la radiatii creste riscul dezvoltarii bolii, fapt demonstrat de incidenta mai mare la supravietuitorii bombardamentelor atomice si la pacientii iradiati pentru Spondilita anchilozanta. Persoanele infectate cu HIV au un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta boala, comparativ cu populatia generala, cu toate ca mecanismul prin care virusul interfereaza cu proliferarea celulelor B nu este cunoscut.

Herpes virusul uman 8 a fost identificat in celulele stromale ale maduvei osoase la pacientii cu mielom. Exista, de asemenea, o predispozitie genetica, fapt demonstrat de agregarea familiala a bolii.
Incidenta bolii este de aproximativ 3-4 cazuri la 100000 persoane sanatoase pe an si incidenta creste odata cu varsta; varsta medie in momentul diagnosticului este de 69 de ani, cu o afectarea mai frecventa a sexului masculin si a rasei negre.

Manifestarile clinice variaza de la pacienti asimptomatici, diagnosticati intamplator, pana la simptome amenintatoare de viata. Pacientii se prezinta, de obicei, acuzand oboseala si dureri osoase, mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale lombare ("back pain") si la nivelul coastelor. Fracturile patologice pot interesa orice segment osos; daca sunt localizate vertebral, pot determina fenomene de compresiune medulara si a radacinilor nervoase. 10-15% din bolnavi prezinta simptome si semne datorate sindromului de hipervascozitate: tulburari neurologice (cefalee, vertij, nistagmus), tulburari vizuale (reducerea cimpului vizual, modificari la examenul fundului de ochi), manifestari hemoragice si cardiovasculare (insuficienta cardiaca).

Hipercalcemia determina letargie, anorexie, varsaturi, constipatie, tulburari de ritm cardiac. Infitrarea cu amiloid a nervilor periferici este responsabila de sindromul de tunel carpian si alte polineuropatii senzitivo-motorii. Paloarea, astenia, dispneea de efort, palpitatiile, durerile precordiale sunt secundare anemiei. Sindromul hemoragipar se explica prin trombocitopenia datorata dislocarii hematopoiezei normale si prin invelirea trombocitelor de catre imunoglobulinele monoclonale, cu afectarea aderarii si agregarii plachetare in cadrul sindromului de hipervascozitate.

Infectiile recurente sunt apanajul scaderii imunitatii prin mecanismele prezentate anterior. Componentul monoclonal poate forma crioglobuline, determinand sindrom Raynaud si alte manifestari secundare precipitarii crioglobulinelor la temperaturi joase. Evaluarea standard a pacientilor cu MM include obligatoriu: hemoleucograma completa, biochimie sangvina, cu determinarea calcemiei, creatininei serice, lacticdehidrogenazei, beta 2 microglobulinei (element important de prognostic), proteinei C reactive, radiografii osoase, punctia si biopsia medulara cu examen citogenetic, electroforeza serica si urinara, cu imunofixare pentru evidentierea proteinei monoclonale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.