Micul business in Republica Moldova

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dezvoltarea micului business este sesizabila, deocamdata, doar in mun. Chisinau, unde sint concentrate 67 la suta din numarul total de intreprinderi mici si micro-intreprinderi. Alte 3,7 la suta din intreprinderi ale micului business sint inregistrate in mun. Balti, iar 2,7 la suta in UTA Gagauz Yeri. De mentionat ca intreprinderile micului business din Chisinau sint mai mari decit celelalte, atit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Micul business in Republica Moldova

Dezvoltarea micului business este sesizabila, deocamdata, doar in mun. Chisinau, unde sint concentrate 67 la suta din numarul total de intreprinderi mici si micro-intreprinderi. Alte 3,7 la suta din intreprinderi ale micului business sint inregistrate in mun. Balti, iar 2,7 la suta in UTA Gagauz Yeri. De mentionat ca intreprinderile micului business din Chisinau sint mai mari decit celelalte, atit dupa cifra de afaceri si numarul de salariati, cit si dupa cheltuielile efectuate pentru intretinerea personalului.

Bunaoara, intreprinderile de acest tip din capitala realizeaza 72 la suta din intregul volum al vinzarilor nete realizate de micul business din intreaga tara, aici fiind ocupati circa 57 la suta din toti salariatii intreprinderilor mici si mijlocii.Potrivit surselor oficiale, pe parcursul ultimilor doi ani se constata o ameliorare a situatiei economico-financiare a intreprinderilor micului business. In acest sens, cele mai bune rezultate au fost inregistrate de intreprinderile comerciale, fiind urmate de cele ce practicatranzactii imobiliare si cele din industria de prelucrare a materiei prime agricole.

Totusi, statistica atesta un numar de numai 10 mii de intreprinderi care au obtinut profit (doar 36 la suta din totalul de intreprinderi a micului business), ceea ce ne face sa tragem concluzia ca "coloana vertebrala" a economiei noastre este deocamdata foarte subreda. Din cite se stie, cele mai neprofitabile intreprinderi activeaza in agricultura, sector care necesita investitii de lunga durata si monitorizari frecvente de piata. Profituri mici au inregistrat si antreprenorile mici din domeniul industriei.

Aceasta situatie, intr-o anumita masura, este determinata de pregatirea profesionala insuficienta a antreprenorilor, de multe ori fiind uimitoare usurinta cu care unele persoane, initiind o afacere, se desemneaza in functia de director fara a avea cea mai elementara pregatire in domeniul managementului. Cercetatorii din domeniu sustin ca doar 5 - 10 la suta din populatia unei tari poseda aptitudinile necesare de intreprinzator, dar mai exista si dificultatile insusirii relatiilor de piata, absenta culturii si traditiilor intreprinderilor mici si o serie de alte piedici, mult mai grave, in calea dezvoltarii micului business in Republica Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.