Microeconomie - prezentare generala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Economia este o stiinta socioumana care studiaza modalitatile in care societatea decide asupra alocarii resurselor limitate intre utilizarile alternative ale acestora in vederea satisfacerii nevoilor nelimitate ale membrilor socie.In consecinta economia a facut dintotdeauna obiectul preocuparilor omenesti, pentru ca oamenii se confrunta, la fel ca si celelalte vietuitoare, cu problema supravietuir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Microeconomie - prezentare generala

Economia este o stiinta socioumana care studiaza modalitatile in care societatea decide asupra alocarii resurselor limitate intre utilizarile alternative ale acestora in vederea satisfacerii nevoilor nelimitate ale membrilor socie.In consecinta economia a facut dintotdeauna obiectul preocuparilor omenesti, pentru ca oamenii se confrunta, la fel ca si celelalte vietuitoare, cu problema supravietuirii.

Omul a fos insa mai norocos, pentru ca a fost inzestrat cu aptitudini in primul rand intelectuale, nu numai fizice, caracteristice altor vietuitoare. Tocmai pentru ca are capacitatea de a gandi, omul are
nenumarate dorinte, pentru indeplinirea carora resursele pe care i le ofera natura si societatea vor fi intotdeauna insuficiente. Economia studiaza tocmai comportamentul oamenilor in activitatea de productie. distributie si consum a bunurilor si serviciilor intr-o lume a resurselor rare.

La ce ii foloseste cuiva sa stie economie? Cum a aparut aceasta stiinta? Cu ce se ocupa ea? Ce metode de investigare utilizeaza? Ia Iata cateva intrebari la care economia poate sa raspunda.Gandirea economica are o istorie relativ indelungata. Idei, si chiar teorii economice, au aparut inca din antichitate. Acestea erau formulate si integrate in alte sisteme de gandire (de pilda, in cel filozofic). Termenul de economie politica a fost consacrat de francezul Antoine de Montchrestien, prin Tratatul sau de Economie Politica (1615).

Acest termen provine din trei cuvinte de origine greaca: oikos (gospodarie, gospodarire),nomos (lege) si polis (oras, cetate). In traducere libera, termenul semnifica initial legea (regulile) de gospodarire a cetatii. Paradoxal, denumirea de economie politica a aparut cu mult timp inainte ca stiinta economica sa fi aparut. Sintagma respectiva a fost utilizata de cei mai multi din marii economisti ai secolului al XIX-lea (D. Ricardo, K. Marx, J. B. Say, A. Marshall, C. Menger, S. Jevons, L. Walras) ca titlu pentru operele lor fundamentale. Delimitarea economiei politice fata de celelalte stiinte se facea prin domeniul ei particular de studiu: producerea, repartitia, schimbul si consumul avutiilor, indeosebi al bunurilor materiale. Prin rolul bunurilor materiale in societate, sustineau clasicii acestei stiinte, domeniul economiei politice era un aspect particular al tuturor activitatilor umane.

Mai tarziu, economistii de orientare liberala au receptionat sintagma economie politica ca o legatura stransa intre stiinta economica, pe de o parte si optiunile si deciziile politice, pe de alta. Majoritatea acestor economisti considerau ca economicul este subordonat politicului, in sensul ca politica avea functia de a alege si stabili obiectivele dezvoltarii economice, in timp ce economia studia, gestiona si oferea mijloacele de atingere a acestor obiective.
In a doua jumatate a secolului al XX-lea, se manifesta o tendinta de reconstructie a economiei ca stiinta teoretica fundamentala. Despovarata de aspectele ideologice, economia contemporana se constituie, lent dar ferm, intr-o tehnica sociala. Aceasta ar putea fi noua paradigma, pe baza careia se poate astepta o noua stare a economiei la inceput de nou mileniu.

Prima etapa in evolutia gandirii economice isi are inceputurile in gandirea antica greco-romana si asiatica si se incheie spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, prin contributia epocala a lui Adam Smith. In lucrarea sa "Avutia natiunilor" (1776), Smith a reusit sa dea expresie primei situatii clasice. De aceea, el este considerat parintele stiintei economice, stiinta care initial era cunoscuta sub denumirea de Economie politica. De o deosebita importanta au fost in aceasta perioada dezvoltarile si contributiile acelor economisti care au efectuat primele analize economice ale proceselor economice de ansamblu, cum sunt: W. Petty cu a sa "Aritmetica Politica" si F. Quesnay, cu faimosul sau "Tablou Economic".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.