Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.19

nivel: Facultate

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice
Conform teoriilor lui Keynes, statului îi revine un rol foarte important în activitatea economică. Opusă teoriei lui Keynes a fost teoria monetaristă, lansată de M. Friedman, care se opunea intervenției statului în economie, arătând că dezechilibrele economice pot fi reglementate cu ajutorul banilor (monede), fără intervenția statului.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice
Conform teoriilor lui Keynes, statului îi revine un rol foarte important în activitatea economică. Opusă teoriei lui Keynes a fost teoria monetaristă, lansată de M. Friedman, care se opunea intervenției statului în economie, arătând că dezechilibrele economice pot fi reglementate cu ajutorul banilor (monede), fără intervenția statului.

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice
Obiectivul și metoda teoriei economice
Rolul teoriei economice este de a arăta factorilor de decizie costurile și implicațiile uneia sau alteia dintre opțiunile de dezvoltare economică. Obiectivul teoriei economice îl constituie studiul activității economice. Activitatea economică este o realitate socială, complexă, reprezentând un câmp de acțiune legat de producția, repartiția, schimbul și consumul de bunuri materiale și de servicii urmărind satisfacerea cu resurse limitate a necesităților indivizilor și societății.

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice
În cadrul producției sunt grupate acțiunile celor care se ocupă cu industrie, agricultură, construcții, respectiv a persoanelor care supun lucrurile unor modificări pentru a le face mai utile. Producției îi urmează repartiția respectiv împărțirea veniturilor între oameni, în funcție de factorii de producție care participă la realizarea bunurilor și serviciilor.

În sfera schimbului sau a circulației mărfurilor sunt cuprinse operațiunile de comerț, de transport, telecomunicații etc., adică activități prin care bunurile sunt puse la dispoziția consumatorului. În final are loc consumul, care înseamnă o acțiune de utilizare a bunurilor și serviciilor, conform destinațiilor, respectiv unele pentru consumul propriu-zis, altele într-un proces de producție.

Activitatea economică, deși se realizează de oameni, nu e de domeniul arbitrarului, la care în primul rând, o semnificație obiectivă, și anume existența socială, care se asigură prin satisfacerea trebuințelor, lucru care nu este posibil decât în condiția respectării stricte a unor corelații cu resursele existente. Studiul activității economice urmărește, în final, soluționarea optimă a raportului dintre trebuințe și resurse prin folosirea cât mai eficientă a resurselor.

Toate acestea duc la concluzia că activitatea economică are o caracteristică obiectivă. Totodată, activitatea economică are și o caracteristică subiectivă, pentru că raporturile obiective se realizează din activitatea oamenilor. Oamenii își pun amprenta asupra raporturilor obiective prin trăsăturile lor (voință, pasiune, înțelegere).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.