Michelangelo si Durer

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.73

nivel: Facultate

"Artistul mare nici un gind mi-si pune/ in marmora si ea sa nu-i raspunda:/ Cu prisosinta poate s-o patrunda,/ Doar mina care mintii se supune./ Temutul meu si visurile-mi bune/ In tine par, femeie, sa se-ascunda - / Tu, mindra, gratioasa si fecunda!/ Dar ca sa mor, tot arta se opune./ Nu are frumusetea ta vreo vina,/ Tot ce-i dispret, asprime sau hazard e,/ Ca numai zbuciumul mi se destina./ Tu m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Michelangelo si Durer

"Artistul mare nici un gind mi-si pune/ in marmora si ea sa nu-i raspunda:/ Cu prisosinta poate s-o patrunda,/ Doar mina care mintii se supune./ Temutul meu si visurile-mi bune/ In tine par, femeie, sa se-ascunda - / Tu, mindra, gratioasa si fecunda!/ Dar ca sa mor, tot arta se opune./ Nu are frumusetea ta vreo vina,/ Tot ce-i dispret, asprime sau hazard e,/ Ca numai zbuciumul mi se destina./ Tu moartea porti cu viata laolalta,/ Ci vinovat mi-i geniul mic ce arde,/ Si-i iese numai moarte de sub dalta ..."

(Trad. C. D. Zeletin, Michelangelo, Sonete, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1964, p. 57).artistului, se suprapune intr-adevar cu ceea ce ne-am obisAZnuit sa vedem desemnat, in alte izvoare, cu numele de "idee". La aceasta intrebare prealabila trebuie raspuns afirmativ - in parte, pentru ca echivalarea celor doi termeni era, in limbajul epocii, absolut curenta si, in parte, pentru ca insusi Michelangelo (care, dupa cit se pare, a evitat in general termenul de "idee") a folosit de obicei cuvintul "concetto" ca echivalent al acesteia si 1-a deosebit strict de termenul inrudit, "imagine" 288:

immagine insemneaza, dupa intelesul propriu al cuvintului, formulat deja de Augustin si Toma din Aquino, acea reprezentare care "ex alio procedit" 289, adica reproduce un obiect deja existent 29Ί - concetto, dimpotriva, insemneaza (atunci cind nu are pur si simplu sensul de "gind", "concept" sau "propunere") 291 reprezentare creatoare libera, care-si constituie propriul obiect, astfel incit sa poata deveni, la rindul ei, model al unei plasmuiri exterioare, sau expriAZmat scolastic: "forma agens", si nu "forma acta".

Astfel, faurarul alcatuieste o lucrare frumoasa conform unui "buon concetto" 292, iar gindurile divine care trebuie cinstite si. iubite prin intermediul chipurilor oamenilor frumosi, ca opere de arta ale lui Dumnezeu, sint denumite "divin con-cetti" 293.Nu poate deci fi pus la indoiala ca putem traduce fara rezerve expresia "concetto" prin "idee" si in poezia despre care este vorba. in ce masura insa coincide reprezentarea pe care Michelangelo o leaga aici, ca si in alta parte, de aceasta expresie cu aceea a neoplatonicienilor?

Ne aflam in situatia fericita de a poseda, pentru sonetul "Non ha Vottimo artista in se alcun concetto..." un comentariu introductiv semnat de academicul florentin, deja pomenit, Benedetto Varchi294 si avind adeziunea expresa a lui Michelangelo 295. Acest comenAZtariu confirma mai intii ceea ce insasi statistica lingvistica parea sa spuna:

"In questo luogo si piglia Concetto del nostro Poeta per quello che dicemmo di sopra chiamarci da'Greci idea, da'Latini exemplar, da noi modello ; cio e per quella forma o imagine, detta da alcuni intenzione, che avemo dentro nella fantasia di tutto quello, che intendiamo di volere o fare o dire; la quale se bene e spiritale... e pero cagione efficiente di tutto quello, che si dice o fa. Onde diceva ii Filosofo nel settimo libro della prima Filosofia: Forma agens respectu lecti est in anima artificis".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.