Michelangelo Buonarroti

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.66

nivel: Liceu

Referat despre Michelangelo Buonarroti
Catedrala Sfantul Petru din Vatican este renumita prin bogatia de fresce, mozaicuri, dantelarii in piatra si marmura, picturi, sculpturi, dar una dintre atractiile principale ramane celebra sculptura a lui Michelangelo, Pieta, amplasata chiar la intrare, intr-o nisa in partea dreapta. Opera din tinerete a marelui architect renascentist – nu avea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Michelangelo Buonarroti

Referat despre Michelangelo Buonarroti
Catedrala Sfantul Petru din Vatican este renumita prin bogatia de fresce, mozaicuri, dantelarii in piatra si marmura, picturi, sculpturi, dar una dintre atractiile principale ramane celebra sculptura a lui Michelangelo, Pieta, amplasata chiar la intrare, intr-o nisa in partea dreapta. Opera din tinerete a marelui architect renascentist – nu avea decat 24 de ani cand a creat-o, in 1499 – aceasta sculptura atrage privirile ca un magnet. Construita pentru a decora monumental funerar al cardinalului francez Jean de Billheres, sculptura a fost mutata in locatia actuala in secolul al XVIII-lea.

Nu exista o reprezentare mai fireasca, mai naturala, mai impresionanta prin simplitatea ei a unei teme clasice: Maria tinandu-l in brate pe Iisus Hristos coborat de pe cruce, tema imprumutata din arta nord - europeana. Fecioara Maria este tanara, este frumoasa, simboluri menite sa demonstreze puritatea, inocenta, inspirate din pasiunea artistului pentru opera literara a lui Dante Alighieri, Divina Comedie. Durerea nu este strigata, este exprimata prin privirea pierduta si gestul mainii stangi, cazuta pe langa corp, ce parca ne spune ca nu mai este nimic de facut, subliniind resemnarea in fata mortii.

Prin aceasta lucrare Michelangelo sintetizeaza inovatiile din sculptura ale predecesorilor sai din secolul al-XV-lea, adaugand la aceasta monumentalitatea specifica sculptorilor renascentisti ai secolului XVI.
Statuia lui David (1501-1504) a fost realizată din însărcinarea consiliului municipal al Florenței. David apare ca un personaj plin de energie și forță, chipul minunat finisat și privirea îndreptată către stânga îi conferă un aspect hotărât și brav.

Cioplit într-un bloc de marmoră având o înălțime de patru metri, personifică forța și siguranța. A fost nevoie de trei zile pentru a transporta statuia în piața Signoria din centrul Florenței. În anul 1873, pentru a-l proteja de intemperii, originalul va fi mutat în interiorul Muzeului Academiei de Belle-Arte, locul lui din piață fiind ocupat de o copie.

Alte opere sculpturale ale lui Michelangelo sunt Moise (în biserica San Pietro in Vincoli, Roma), Sclav înlănțuit și Sclav murind (prevăzuți pentru mausoleul papei Iuliu al II-lea, în prezent în Muzeul Luvru di Paris), grupul statuar Ziua și Noaptea, Amurgul și Aurora la mormântul lui Giuliano de Medici, Il Pensioroso (Gânditorul) reprezentându-l pe Lorenzo Magnificul, grupul de sclavi (așa zișii Giganți), sculpturi neterminate aflate în Muzeul Academiei din Florența. Ultimele sculpturi cu tema Pietà se deosebesc de cea din tinerețe printr-un dramatism impresionant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.