Miastenia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Boala poate apare la toate varstele, dar varsta medie de debut se situeaza intre 20-30 ani. Este mai frecventa la femei (2/1) la adultul tanar, dar acest raport se inverseaza peste 50 ani. Apare sporadic, desi cazuri familiale au fost citate in literatura.
Caracterul esential al miasteniei este prezenta blocului neuro-muscular, fenomen electrofiziologic care se traduce electromiograf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miastenia

Boala poate apare la toate varstele, dar varsta medie de debut se situeaza intre 20-30 ani. Este mai frecventa la femei (2/1) la adultul tanar, dar acest raport se inverseaza peste 50 ani. Apare sporadic, desi cazuri familiale au fost citate in literatura.
Caracterul esential al miasteniei este prezenta blocului neuro-muscular, fenomen electrofiziologic care se traduce electromiografie printr-o diminuare a amplitudinii potentialului de placa si care se reface sub actiunea anticolinesterazicelor.

Transmisia influxului nervos de la nerv la muschi se face la nivelul placii neuromusculare formata din arborizatiile terminale ale unui axon motor - versantul presinaptic (membrana presinaptica) si o zona diferentiata a sarcolemei fibrei musculare - versantul post sinaptic, despartite prin fanta sinaptica. La acest nivel sarcolema prezinta repliuri regulate realizand fante sinaptice secundare pe care sunt dispusi receptorii de acethilcholina (AchR).

Acethilcholina (Ach) stocata in veziculele terminatiilor nervoase este descarcata in fanta sinaptica la sosirea influxului nervos si ea se fixeaza pe structurile receptoare ale versantului postsinaptic inducand o depolarizare a membranei fibrei musculare, cu aparitia unui potential de placa si contractia musculara. Ach este apoi rapid hidrolizata de o colinesteraza.. In unele circumstante influxul nervos sosit la nivelul placii nu determina un raspuns muscular, fenomen denumit bloc neuro-muscular. In raport cu sediul dezordinilor responsabile de aceasta perturbare se disting blocuri presinaptice si postsinaptice.

- Blocul presinaptic - legat de o insuficienta in eliberarea de Ach din terminatiile nervoase care antreneaza o depolarizare foarte mica a placii motorii este intalnit in botulism (vezi polineuropatia botulinica) si sindromul Lambert-Eaton.
- Blocul postsinaptic - Ach este eliberata normal dar insuficienta depolarizarii se datoreaza:
- diminuarii numarului de AchR

-acumularii excesive a Ach ca in cazurile administrarii inhibitorilor de cholinesteraza (criza colinergica), intoxicatiilor cu organofosforate, venin de sarpe, gaze de lupta sau
- Blocul neuromuscular din miastenie este un bloc postsinaptic datorita diminuarii numarului de AchR. Aceasta diminuare este legata de aparitia unor anticorpi antiacetilcolinoreceptori printr-un mecanism autoimun. Anticorpii anti-AchR sunt IgG si au fost pusi in evidenta cu complement sub forma de complexe imune pe membrana postsinaptica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.