Mexic

3x puncte

categorie: Matematica

nota: 9.00

nivel: Liceu

Dupa Argentina si Brazilia,Mexic este a treia tara ca marime din America Latina.De la granita de nord-vest cu SUA pana la granita de sud-est cu Gutemala,tara se intinde pe aproximativ 3 100 km.

Geologic,tara este alcatuita din doua parti:sectiunea nordica,substantial mai mare,este o prelungire a cordilierei nord-americane si se intinde inspre istmul Tehuantepec.Aici,dorsala contin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mexic

Dupa Argentina si Brazilia,Mexic este a treia tara ca marime din America Latina.De la granita de nord-vest cu SUA pana la granita de sud-est cu Gutemala,tara se intinde pe aproximativ 3 100 km.

Geologic,tara este alcatuita din doua parti:sectiunea nordica,substantial mai mare,este o prelungire a cordilierei nord-americane si se intinde inspre istmul Tehuantepec.Aici,dorsala continentala a Americii Centrale se uneste la sud cu peninsula Yucatan.

Tinuturi muntoase in Sierra Madre de Nord
Mexicul este dominat de munti si regiuni deluroase;aproape jumatate din tara se afla la o inaltime mai mare de 1 800 m.Zona centrala,se caracterizeaza de aceste tinuturi deluroase,cuprinde mai mult de jumatate din terenul arabil al tarii.Altitudinea creste de la 1 200 m in nord pana la 2 200 m in zona din jurul Ciudad de Mexico.

In est si vest,dealurile fac loc treptat lanturilor muntoase Sierra Madre,care coboara abrupt spre coasta.Partea vestica se numerste Sierra Madre Occidental,cea estica,Sierra Madre Oriental.Ambele sunt separate de canioane adanci care le fac dificil de trecut.

In timp ce in vest muntii se apropie de coasta,Sierra Madre Oriental are poale campiile de coasta dinspre Caraibe.Peninsula Baja California din nord-vestul indepartat,avand o lungime de 1 200 km,este o prelungire geologica a cordilierei de pe coasta californiana.

In sud,cele doua lanturi muntoase se unesc in Cordillera Volcanica(Sierra Neovolcanica). In aceasta zona,moderata de activitatea vulcanica,se afla cele mai impresionante varfuri din tara,printer care Citlalteptl(Pico de Orizaba) la 5 700 m si Popocatepetl la 5 452 m.Cordiliera Volcanica coboara abrupt la sud inspre Grand Valle del Sur,bazinul Rio Balsa.Pe cealalt mal al raului,Sierra Madre del Sur se inalta pana la 3 703 m.Aici este granita tinutului dominat de munti Mexicului de nord si central.

Sudul tarii
Spre sud-est,uscatul se ingusteaza in istmul Tehuantepec.Fasia stramta de pamant, masurand doar 210 km,marcheaza cea mai ingusta,parte din Mexic.Sudul cuprinde doua formatiuni,tinutul muntos al Chiapas si peninsula Yucatan.Varfurile din Chiapas sunt presarate cu vulcani,in special in sectiunea sud-estica.La nord-est i se alatura peninsula Yucantan.

Aceasta peninsula separa apele golfului Mexic in vest de Marea Caraibilor in est.Platoul de calcar,la o inaltime de aproximativ 150 m,este puternic erodat din cauza solubilitatii calcarului.Spre est,peninsula coboara brusc,cu stanci care se cufunda in Marea Caraibilor.Coasta este incojurata de recife de coral.

Flora luxurianta si colorata
Gratie amplasarii pe fasia de pamant dintre America de Nord si America de Sud,orientarii extinse nord-sud si diferentelor notabile de altitudine,vegetatia Mexicului este extrem de diversificata.
Flora din Terra Caliente este in mod particulat variat.Regiunea cuprinde pe alocuri chiar si paduri tropicale.

Desi padurea era deasa in trecut,a fost rarita de defrisari pentru a extinde spatiul agricol si residential.Printe speciile de arbori de aici se afla si copaci de lemn de esenta tare,arbori de cauciuc,smochini si migdale.In padurile aflate la o altitudine mai ridicata cresc molizi si pini,precum si unele specii de stejar.La cele mai mari inaltimi muntoase abunda flora artica.

In regiunea nordica a tinutului muntos central cresc macesti si plante suculente,precum si cactusi si speci de agave care continua catre sud inspre savanele uscate.In zonele de coasta,savanele umede reprezinta vegetatia predominanta.Se pot gasi si mangrove in unele locuri de-a lungul malului.

Populatie aflata intre speranta si frica
Istoria complexa a tarii este reflectata in populatia acesteia.Mexicul este singurul teritoriu din America Latina in care majoritatea populatiei a rezultat din amestecul mai multor grupuri entice.Superlativele abunda:este cea mai mare tara din lume unde se vorbeste spaniola si,dupa Brazilia cea mai populata tara din America Latina.

Dar este un taram al contradictilor:un numar redus de mexicani sunt foarte bogati,dar cei mai multi traiesc intr-o saracie lucie.In ciuda dimensiunilor tarii,densitatea populatiei in unele zone,in special in orase,este extrem de ridicata.

Populatie
Populatia din vest este alcatuita din trei grupuri.Reprezentand 60% din populatie,mestizo sunt cel mai dens grup etnic.Mostenirea genetica europeana si indigene se regaseste in diversitatea chipurilor.Aproximativ 30% dintre mexicani sunt nativi amerivani iar 9% sunt de origine europeana.

Cei de origine europeana,in ciuda numarului relativ restrans,joaca un rol dominant in viata politica si econimica a tarii.Exista si grupurile mai reduse ca numar ale populatiei de culoare si metise,majoritatea fiind descendentii sclavilor americani.

Nativii americani au reprezentat cel mai numeros grup etnic pana la sfarsitul secolului XIX,dar au devenit din ce in ce mai putini.Majoritatea locuiesc acum in zona muntoasa centrala si in sud.

Limba spaniola si Biserica Catolica
Spaniola,limba oficiala,este vorbita de circa 98% dintre mexicani,pe cand 2 procente vorbesc doar una din limbile indigene(de exemplu Nahuatl sau limbi mayase).Limba spaniola vorbita in Mexic este imbogatita cu imprumuturile nativ americane,in special aztece.

In jur de 90% din populatie este de religie romano-catolica,aceasta fiind modelata si de unele credinte vechi bastinase.Pe langa protestanti(6%),se mai gasesc adepti si credintei Baha’I si ebraici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.