Mex Weber - sociologia comprehensiva, tipul ideal, occidentul si noua directie a istoriei universale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Rationalizarea progresiva a societatii moderne, insa, isi are radacinile in "rationalismul occidental" si imbraca "forma occidentala moderna". Iata de ce, pentru a caracteriza varietatea rationalizarilor din perspectiva istoriei culturale este necesar sa stim "care departamente ale vietii sunt rationalizate si in ce directie" (ibid). Corespondentul acestui "proces de rationalizare" este civilizati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mex Weber - sociologia comprehensiva, tipul ideal, occidentul si noua directie a istoriei universale

Rationalizarea progresiva a societatii moderne, insa, isi are radacinile in "rationalismul occidental" si imbraca "forma occidentala moderna". Iata de ce, pentru a caracteriza varietatea rationalizarilor din perspectiva istoriei culturale este necesar sa stim "care departamente ale vietii sunt rationalizate si in ce directie" (ibid). Corespondentul acestui "proces de rationalizare" este civilizatia occidentala sau "rationalismul occidental".

Max Weber este inclinat sa distinga rationalismul occidental de celelalte forme istorice de rationalizare prin aceea ca numai in cadrul civilizatiei occidentale se manifesta o "linie de dezvoltare de valoare si semnificatie universala. Numai in Occident stiinta exista la un stadiu de dezvoltare pe care-l recunoastem azi ca valid" (The Protestant Ethic..., p.13). Reflectii teologice si metafizice au existat pretutindeni, dar numai in Crestinism se dezvolta deplin o teologie sistematica. Cunostinte si observatii de mare rafinament au existat peste tot, in India, China, Egipt, dar in Babilon si in alta parte "astronomiei i-a lipsit... o fundamentare matematica pe care a primit-o intai de la greci."

(ibid). "Intelectul grecesc a fost creatorul mecanicii si al fizicii" (ibid). stiintelor naturale indiene le-a lipsit "metoda experimentala care a fost... un produs al Renasterii" (ibid). In muzica, unificarea contrapunctului cu armonia, ceea ce Weber numeste "muzica armonica rationala" etc, organizarea ansamblurilor instrumentelor de suflat, sonatele, simfoniile, opera, instrumentele fundamentale, orga, pianul si violina etc, sunt cunoscute doar in Occident, In arhitectura, utilizarea rationala a boltei gotice ca "mijloc de distribuire a presiunii si a spatiilor de acoperis de toate formele", ca si fundarea unui "stil" comun sculpturii, picturii etc, creat in Evul Mediu, nu apar decat in Occident.

Tiparul a existat si in China, dar o literatura tiparita, posibila gratie numai tiparului, presa si periodicele, au aparut doar in Occident. (p.15). Un personal specializat, ca si o dezvoltare rationala, sistematica si specializata a stiintei sunt toate realitati strict occidentale. Nici o alta civilizatie n-a depins ca Occidentul de o organizatie de functionari special formati. "Statul, in sensul unei asociatii politice, cu o constitutie scrisa, rationala, cu un sistem juridic rational ordonantat, cu o administratie intemeiata pe legi si reguli rationale, administrata de functionari specializati este cunoscut, in aceasta combinatie de caracteristici doar in Occident" (p.17)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.