Metodologie sociologie

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fireste ca de eficacitatea instrumentelor de cercetare depinde in buna masura de soliditatea unei stiinte, capacitatea ei de a descrie, explica si prognoza fenomenele abordate. Iata de ce specialistii din orice ramura de stiinta se intereseaza de posibilitatea perfectionarii mijloacelor de cercetare si -nu o data - aceiasi cercetatori se ocupa nu numai de studii pozitive, adica ale fenomenelor nat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Metodologie sociologie

Fireste ca de eficacitatea instrumentelor de cercetare depinde in buna masura de soliditatea unei stiinte, capacitatea ei de a descrie, explica si prognoza fenomenele abordate. Iata de ce specialistii din orice ramura de stiinta se intereseaza de posibilitatea perfectionarii mijloacelor de cercetare si -nu o data - aceiasi cercetatori se ocupa nu numai de studii pozitive, adica ale fenomenelor naturale sau sociale, ci realizeaza si studii metodologice, al caror scop este tocmai evaluarea eficacitatii mijloacelor folosite deja si ameliorarea acestora sau inventarea unora noi.

Reflectia metodologica se regaseste cu o intensitate si o frecventa deosebit de mari in campul stiintelor socioumane, ca urmare, pe de o parte, a faptului ca realitatea urmarita de aceste discipline este de o factura deosebita de cea proprie stiintelor fizico-naturale si, pe de alta parte - si, probabil, tocmai pornind de la aceasta diferenta, care inseamna intai de toate o complexitate sporita a universului sociouman -, din cauza unor mai modeste reusite in explicarea si predictia fenomenelor sociale, comparativ cu ceea ce "produc" stiintele naturii.

In capitolul precedent s-au sugerat cateva dintre problemele speciale care apar in fata cercetatorilor din domeniul socioumanului, in general, si a sociologului, in particular. Aici vom mentiona doar ca disputele asupra "naturii realitatii sociale" se transfera si in domeniul metodologic, ajungandu-se si aici la pozitii opuse. La o extrema se plaseaza ganditorii care sustin ca stiintele sociale trebuie sa uzeze exact de aceleasi metode ca si stiintele naturii - altfel ar fi improprie folosirea termenului de stiinta in cazul lor - si, la alta, cei care postuleaza o ruptura metodologica totala, considerand ca, pentru o realitate esentialmente de natura spirituala, metodele si procedurile stiintelor experimentale sunt irelevante.

Amploarea diferendumului metodologic sugerat in faza anterioara este nebanuit de mare pentru cititorul cu putine lecturi in domeniu, asa ca vom evita sa abordam aceasta chestiune, pentru a nu cadea in pacatul unor simplificari nepermise. Totusi, vom fi nevoiti sa ne exprimam propria pozitie. Lucrul nu este deloc dificil, intrucat optiunea noastra coincide cu cea a majoritatii sociologilor care fac sociologie. Pentru a fi stiinta, sociologia trebuie sa se supuna canoanelor de stiintificitate, in general recunoscute de comunitatea stiintifica (verificabilitatea rezultatelor, obiectivitate, neutralitate axiologica etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.